Een betalingstermijn in Nederland bedraagt gemiddeld rond de 30 a 35 dagen. Dit betekent dat, zodra je jouw klant een factuur toestuurt, je als het ware een krediet verleent aan je klant. Je loopt vanaf dat moment immers het risico dat je niet (op tijd) betaald wordt. Het risico dat je klant, ofwel debiteur, niet aan zijn verplichting voldoet wordt het debiteurenrisico genoemd.

Hoe ga je met dit debiteurenrisico om? Wij geven je drie handige tips!

Tip 1: Begin bij het begin

Zorg ervoor dat jij je huiswerk goed heb gedaan. Bekijk de jaarcijfers van je klant en zorg dat je, voor zo ver mogelijk, een goed beeld hebt over de financiële situatie van je klant. Daarnaast is het belangrijk om aandacht te besteden aan je factuur. Zorg dat jouw factuur alle benodigde informatie bevat en dat deze goed leesbaar is. Denk hierbij ook aan een factuurbijlage. Jouw klant wilt misschien een urenbriefje of werkbon ontvangen. Om vertraging te voorkomen is het belangrijk om je factuur compleet aan te leveren.

Tip 2: Kredietverzekering

Als je extra zekerheid wilt creëren dan kan je ervoor kiezen om gebruik te maken van een kredietverzekering. Een kredietverzekering vraag je op voorhand aan. De kredietverzekeraar doet voor jou het huiswerk naar de financiële positie van je klant en bepaalt daarna of zij jou kunnen helpen. Op het moment dat je klant niet betaald, na het door jou uitgevoerde debiteurenbeheer, neemt de kredietverzekeraar het van je over.

Tip 3: Factoring

Een kredietverzekeraar kan je helpen met een stukje extra zekerheid, maar zorgt er niet voor dat jouw factuur sneller uitbetaald wordt. Jij wacht zelf op de betalingstermijn en je voert zelf het debiteurenbeheer waar nodig. Wil je liever je facturen direct uitbetaald krijgen, maar daarbij ook genieten van het stukje zekerheid? Maak dan gebruik van factoring. Door gebruik te maken van factoring worden jouw facturen binnen 24 uur betaald, maar wordt ook jouw debiteurenbeheer uit handen genomen en is het risico op faillissement verzekerd.

Heb je interesse in factoring? Neem gerust contact met ons op. Wij helpen je graag verder!

Contact Offerte aanvragen