Opdrachtgever betaalt niet? ZZP’ers kunnen te maken krijgen met wanbetalers. Je hebt de dienst of product al een tijd geleden geleverd, maar de klanten of opdrachtgevers betalen de facturen niet binnen de betaaltermijn of zelfs helemaal niet. Dit vergt veel administratief werk en kan zorgen voor financiële problemen. Hoe kan je dit als ZZP’er het best bestrijden?

Vanaf 16 maart 2013 moeten bedrijven, indien er niks in het contract is vastgelegd over de betaaltermijn, facturen binnen dertig dagen aan elkaar betalen. Indien van de betaaltermijn wordt afgeweken moet dit in een overeenkomst worden vastgelegd tot een maximumtermijn van 60 dagen. In Nederland betalen bedrijven de facturen gemiddeld 12 dagen te laat uit.

Tips factuur sneller betaald:

Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om je factuur binnen de betaaltermijn betaald te krijgen:

  • Maak voor de opdracht goede en duidelijke afspraken en laat dit eventueel contractueel vastleggen. In dit contract moet je de betaaltermijn, de vergoeding en de datum van facturatie opnemen. Dit kan later problemen voorkomen.
  • Zorg voor een handtekening onder de afspraken, dus een getekend contract of een getekende opdrachtbevestiging.
  • Zorg dat je factuur aan de regels voldoet. Bijvoorbeeld een vervaldatum en factuurdatum van de factuur is heel belangrijk.
  • Neem tijdig actie! Als de betaaldatum overschreden is, neem dan gelijk contact op met de opdrachtgever. Maak afspraken over wanneer de factuur betaald gaat worden en zorg dat dit schriftelijk wordt vastgelegd.

Ook al heb je aan alle voorwaarden voldaan, garantie dat de factuur wordt uitbetaald heb je nooit. Je gaat er natuurlijk vanuit dat wanneer de opdracht is uitgevoerd, de opdrachtgever netjes betaalt. Vaak betalen ze dan wel (dikwijls te laat), maar mochten ze niet betalen kan het gaan om de volgende redenen;

De opdrachtgever…

  • is vergeten de factuur te betalen, of heeft deze niet ontvangen.
  • kan de factuur niet betalen omdat hij geen geld heeft.
  • betaalt de factuur niet, maar geeft geen reden en is ook onbereikbaar.
  • wilt de factuur niet betalen, bijvoorbeeld omdat hij ontevreden is of omdat volgens hem de factuur onjuist is.

Wanneer de opdrachtgever je factuur niet betaalt binnen de betaaltermijn, is het belangrijk om eerst te bekijken waarom hij niet wil betalen. Sommige problemen zijn op die manier goedkoop en makkelijk zelf op te lossen. Andere zaken zijn moeilijker zelf op te lossen, daarvoor kun je terecht bij een incassobureau of eventueel een advocatenkantoor.

Je facturen binnen 24 uur uitbetaald met factoring

Een andere optie is om gebruik te maken van factoring. FreelanceFactoring biedt factoring aan voor ZZP’ers en MKB’ers en betaalt facturen met inhouding van een bepaalde fee direct uit. Hierdoor hoef jij niet op de betaaltermijn van jouw klant te wachten. Daarnaast neemt FreelanceFactoring het debiteurenbeheer en het faillissementsrisico van jouw klant over. FreelanceFactoring biedt ondernemers een combinatie van:

  • Geld – Direct je factuur betaald
  • Zekerheid – Faillissementsrisico is afgedekt
  • Gemak – Overname debiteurenbeheer
  • Flexibiliteit – Geen langlopende contracten

Ben jij benieuwd of je gebruik kan maken van factoring? Vul dan ons vrijblijvende offerte formulier in! Wij bekijken of wij factoring aan u aan kunnen bieden en wat de exacte kosten voor jou zijn als je gebruik wilt maken van onze dienstverlening.