Hoe ga je als ondernemer om met een saldo dip? Een saldo dip kan verschillende oorzaken hebben. Denk maar eens aan een periode waarin je minder of geen werk hebt of waarin je de betalingstermijnen van je klanten moet overbruggen.
Wat is een saldo dip?
Een saldo dip betekent letterlijk een dip in je saldo, oftewel een periode waarin je jouw saldo lager en lager ziet worden. Zoals hierboven wordt benoemd kan het komen doordat je een periode geen inkomsten hebt, maar het kan ook komen doordat je in een bepaalde periode hele hoge uitgaven hebt.
Zo voorkom jij een saldo dip
Wil je een saldo dip voorkomen? Dan zijn er een aantal dingen die je kan doen om een saldo dip te voorkomen. Wij lichten deze punten toe:
Focus op het debiteurenbeheer
Goed debiteurenbeheer is één van de dingen die je zelf kan uitvoeren om een saldo dip te voorkomen. De betalingstermijnen van je opdrachtgever kunnen een doorn in het oog zijn. Helemaal wanneer je te maken krijgt met een periode waarin de inkomsten wat minder zijn. Op het moment dat je opdrachtgever dan te laat betaalt kan je een dip in de cashflow ervaren.
Op het moment dat je jouw openstaande facturen goed monitort kan je tijdig je debiteurenbeheer voeren. Dit zorgt ervoor dat je facturen sneller betaald worden, want op het moment dat je een week later je debiteurenbeheer start heb je kans dat je ook een week later wordt uitbetaald. Vooral grote bedrijven hanteren lange processen voor het uitbetalen van facturen. Een factuur komt daar binnen en moet ingeboekt worden. Daarna gaat een factuur de organisatie in en dient deze door verschillende personen goedgekeurd te worden. Pas na alle goedkeuringen kan een factuur betaalbaar gesteld worden, waarna het wachten is op de eerstvolgende betaalronde. Begrijpelijk is dat voornamelijk het proces van de goedkeuringen erg tijdrovend kan zijn.
Vorm een buffer
Om ten alle tijden goed voorbereid te zijn op een periode van minder inkomsten kan je ervoor kiezen een buffer op te bouwen. Hier kan je op terugvallen als het nodig is en als zelfstandige is het zeker aan te raden een buffer op te bouwen. Als je berekent hoe groot je buffer moet zijn, dien je rekening te houden met belastingen, maar ook de inkomsten van bijvoorbeeld je partner. Vergeet daarbij ook je pensioen niet!
Maak gebruik van factoring
Door gebruik te maken van factoring heb je de mogelijkheid om facturen direct uitbetaald te krijgen. Hierdoor hoef je niet te wachten op de betalingstermijn van je opdrachtgever. In Nederland ligt de gemiddelde betalingstermijn rond de 30 dagen, maar als je gebruik maakt van de dienstverlening van FreelanceFactoring word je factuur binnen 24 uur uitbetaald. Dit biedt je het voordeel dat je direct beschikking hebt over liquiditeit, waardoor je een periode waarin je minder inkomsten hebt makkelijker kan overbruggen. Het is ook een mooie manier om je buffer onaangetast te laten.
FreelanceFactoring ontzorgt je daarnaast door de administratieve nazorg van je factuur over te nemen. De monitoring en het debiteurenbeheer voeren wij voor je uit. Dit doen wij op een vriendelijke en professionele manier. Niet alleen ontneemt dit zorgen, maar het levert je ook nog eens tijd op. Hierdoor kan jij je focussen op hetgeen wat het belangrijkste is; het ondernemen zelf!
Flexibel in te zetten bij een saldo dip
Factoring is flexibel in te zetten bij een saldo dip. Je bepaalt namelijk zelf wanneer je wel en wanneer je niet gebruik maakt van factoring. Dit maakt factoring op afroep beschikbaar.
Wil jij weten of factoring iets voor jou is? Neem gerust contact met ons op.