Openstaande facturen zijn voor veel ondernemers een vervelende klus. Het kost tijd om openstaande facturen te monitoren en om actie te ondernemen als facturen te laat betaald worden. Het liefst zie je als ondernemer natuurlijk dat je in één klap van je openstaande facturen af bent. In deze blog vertellen wij je meer over het innen van openstaande facturen en hoe je dit het snelste doet!

Openstaande facturen innen

Openstaande facturen innen is hét onderdeel van het ondernemerschap waar een groot gedeelte van het ondernemersrisico ligt. Kan je klant de factuur wel betalen? Wanneer gaat de klant de factuur betalen? En hoe ga je ermee om als je openstaande factuur te laat betaald wordt?
Allemaal vraagstukken rondom het onderwerp openstaande facturen innen waar je in dit artikel antwoord op vindt.

Tips voor snelle betaling van facturen

Er zijn een aantal zaken die je preventief kunt oppakken om het risico op niet betaalde facturen te verkleinen. Door op voorhand de kredietwaardigheid van je klant te controleren voorkom je bijvoorbeeld dat je zaken gaat doen met een partij die jouw factuur helemaal niet kan betalen. Hieronder lees je meer tips voor een snelle betaling van facturen.

 • Ontvanger van de factuur. Controleer op voorhand naar wie je de factuur het beste kan sturen.
 • Controleer hoe je klant de factuur wilt ontvangen. Wilt de klant bijvoorbeeld een factuur onderbouwing (getekende urenstaat of offerte) ontvangen?
 • Monitor de betaling van je facturen. Zo start jij op tijd met het debiteurenbeheer.
 • Telefonisch contact tijdens het debiteurenbeheer. Naast het versturen van e-mails helpt het om ook telefonisch contact met je klant op te nemen om je facturen sneller betaald te krijgen.
 • Concrete afspraken over de betaling zorgt ervoor dat je altijd terug kan vallen op die gemaakte afspraak. Als voorbeeld ‘de factuur wordt volgende week betaald’ is geen concrete afspraak, maar ‘de factuur wordt op a.s. maandag betaald’ wel.

Dit zijn een aantal tips die je zelf kan toepassen om je facturen sneller betaald te krijgen.

Wil jij je openstaande facturen verkopen?

Wil jij je geen zorgen meer maken over openstaande facturen? Verkoop je facturen dan! Dit heet factoring. Door gebruik te maken van factoring worden jouw facturen direct uitbetaald. Dit betekent dat jij je geen zorgen hoeft te maken over de afgesproken betalingstermijn met je klant, het monitoren van je factuur of het debiteurenbeheer. Dit doen wij voor je!

Hoe werkt het verkopen van openstaande facturen?

Je verkoopt openstaande facturen aan een factoringbedrijf. Belangrijk hierbij is dat er onderscheid wordt gemaakt tussen ‘’nieuwe facturen’’ en facturen die al verstuurd zijn naar de opdrachtgever. Reeds verstuurde facturen nemen de meeste factoringbedrijven namelijk niet in behandeling. Nieuwe facturen zijn wel mogelijk.

Een nieuwe factuur dien je gemakkelijk bij ons in. Al onze klanten hebben toegang tot hun eigen factoringportal. Hier dien je facturen in en monitor jij 24/7 de status van je ingediende facturen. Wij ontvangen jouw factuur en betalen deze direct uit. Op jouw beurt wachten wij op de betalingstermijn van je klant.

 

factoring zzp

Wat leveren openstaande facturen op?

Openstaande facturen kunnen je behoorlijk wat kopzorgen opleveren. Je maakt je wellicht zorgen over de vraag of je factuur wel betaald gaat worden of wanneer je factuur betaald wordt. Daarnaast kan het een hoop negatieve energie kosten op het moment dat je het debiteurenbeheer start en je de betaling van je factuur moet gaan najagen. Deze energie wil je natuurlijk liever steken in het ondernemen zelf!

 • Nieuwe facturen

  Nieuwe facturen dien je gemakkelijk bij ons in. Wij nemen jouw factuur en de bijkomende administratieve handelingen over. Dit zorgt ervoor dat jij geen zorgen meer hebt over je openstaande facturen. Belangrijk om te weten is dat je factuur nog niet verstuurd mag zijn naar je opdrachtgever. We nemen enkel nieuwe facturen in behandeling.

 • Verlopen facturen

  Heb je een factuur waarvan de betalingstermijn al verlopen is? Dan kan je geen gebruik meer maken van factoring. In dit geval is een incassobureau een partij die je verder kan helpen. Een incassobureau zet je vaak in als je er zelf echt niet uitkomt met je klant. Je moet dan ook zelf al een dossier hebben samengesteld van het uitgevoerde debiteurenbeheer. Dit dossier kan een incassobureau van je overnemen.

Probeer ons uit met één factuur!

Dek je risico af met factoring

Door gebruik te maken van factoring wordt de administratieve afhandeling van de factuur voor je overgenomen. Dit zorgt ervoor dat je zelf geen omkijken meer hebt naar de monitoring en betaling van de factuur. Mocht de factuur te laat betaald worden dan voeren wij het debiteurenbeheer voor je uit. Dit doen wij met een team van professionals die als het ware een verlengstuk van jouw bedrijf vormen. Benieuwd? Probeer factoring eens uit met één factuur!

Heb jij interesse in factoring of wil je meer informatie? Neem snel contact met ons op. Wij helpen je graag verder.

Vraag een vrijblijvende offerte aan