Debiteuren en crediteuren, vanaf het moment dat je ondernemer wordt krijg je met deze termen te maken. We leggen je graag het verschil tussen de twee uit en geven je praktische tips voor het beheren ervan.
Wat is een debiteur?
Een debiteur wordt in juridische termen schuldenaar genoemd. Simpel gezegd; een klant die nog moet betalen. Zodra een klant betaald heeft is deze geen debiteur meer. Er wordt weleens gezegd dat een debiteur je klant is, maar in feite is dit dus niet helemaal de juiste verwoording.
Debiteurenadministratie
Een debiteurenadministratie is een goede manier om zicht te krijgen in welke debiteuren er nog moeten betalen. Je kan via een debiteurenadministratie gemakkelijk bijhouden wie er te laat is met betalen. Over het algemeen betalen debiteuren gemiddeld na +- 30 dagen na ontvangst van de factuur. Als deze termijn verstrijkt is het van belang om te starten met het debiteurenbeheer.
Doe een gratis kredietcheck van jouw debiteur!
Vraag een gratis kredietcheck aan van jouw debiteur en ontvang binnen 1 werkdag reactie.
Zorg voor een goed debiteurenbeheer
Als je veel debiteuren hebt, betekent dat dat klanten nog geld aan je verschuldigd zijn. Het is essentieel om dit goed in de gaten te houden, want je hebt tijd en geld geïnvesteerd in de geleverde diensten. Voor de financiële gezondheid van je bedrijf is tijdige betaling cruciaal, dus zorg ervoor dat je dit strikt bewaakt.
Met een debiteurenadministratie heb je inzicht in openstaande facturen. Is de betalingstermijn verlopen zonder betaling? Stuur dan direct een herinnering. Een telefoontje naar de klant kan ook helpen om misverstanden op te lossen of te controleren of de factuur niet verloren is gegaan. Het belangrijkste is: blijf er bovenop zitten, zodat de klant actie onderneemt.
Wat is een crediteur?
Een crediteur is in juridische termen een schuldeiser, iemand aan wie je geld moet betalen. In een winkel betaal je in de meeste gevallen direct, maar in de bedrijfswereld gebeurt dat veel minder. Vaak worden er producten of diensten geleverd en ontvang je daarna een factuur. Op dat moment ben jij hun crediteur.
Zorg voor een goede crediteurenadminstratie
4 tips voor een goede crediteurenadministratie
- Zorg voor een goed boekhoudsysteem
Het is belangrijk om een goede basis voor je administratie te creëren. Door gebruik te maken van een goed boekhoudsysteem maak je het jezelf een stuk gemakkelijker. Door het systeem te volgen en het vervolgens goed bij te houden heb je automatisch een goede basisadministratie. - Onderhoud contact met je leveranciers
Het is belangrijk om goed contact te onderhouden met je leveranciers. Dit zorgt ervoor dat jij op hoogte bent over de levering van je producten. - Blijf op de hoogte van de betalingstermijnen
Als je producten inkoopt en verkoopt op factuur is het belangrijk om er rekening mee te houden dat je tussen de periode van inkoop en verkoop een behoorlijke periode moet overbruggen. Hou hier rekening mee als het gaat om de afgesproken betalingstermijnen. - Waarborg de liquiditeitspositie van jouw onderneming
Het is belangrijk om een goede liquiditeitspositie te behouden binnen je onderneming. Een goede liquiditeitspositie zorgt ervoor dat jouw onderneming op een gezonde manier kan blijven doorgroeien.
Check alle facturen die jij ontvangt
Het is erg belangrijk om alle facturen die jij ontvangt te controleren. Weet je zeker dat alle gegevens kloppen? Heb je de beschreven producten of diensten daadwerkelijk ontvangen? En niet onbelangrijk: klopt het bedrag? Een toenemend risico is het ontvangen van nepfacturen, voor producten of diensten die je nooit hebt besteld of ontvangen, zoals ongewenste abonnementen of lidmaatschappen.
Daarnaast duiken er steeds vaker spookfacturen op. Deze lijken afkomstig van gerenommeerde bedrijven, maar zijn in werkelijkheid vervalsingen. Ze zijn vaak moeilijk te onderscheiden van echte facturen, maar bij nauwkeurige controle kunnen details zoals de omschrijving of het bankrekeningnummer afwijkend zijn.