Factoring is steeds belangrijker voor bedrijven en is een goed alternatief voor traditionele bankleningen. De laatste jaren wordt factoring ook steeds meer gebruikt door kleinere bedrijven en zzp’ers.
Erg handig, maar toch bestaan er over factoring een aantal misverstanden. In dit artikel bespreken we de meest voorkomende misverstanden over factoring.
Factoring is alleen geschikt voor bedrijven in financiële problemen
Een veelgehoorde misvatting is dat factoring alleen wordt gebruikt door bedrijven die zich in zwaar weer bevinden. Sommige bedrijven vinden het door deze misvatting lastig om kenbaar te maken aan hun opdrachtgever dat zij gebruik maken van factoring. Maar niets is minder waar.
Natuurlijk wordt factoring ook gebruikt door bedrijven die een steuntje in de rug kunnen gebruiken. Maar merendeel maakt gebruik van factoring om de groei van hun onderneming bij te benen. Snelgroeiende bedrijven hebben niet altijd de financiële middelen om de groei te bekostigen, maar komen ook lastig aan een financiering. Dat zij lastiger een financiering krijgen komt doordat deze bedrijven nog niet zo lang bestaan. En hierdoor niet de benodigdheden hebben om een financiering aan te vragen. Denk hierbij aan bijvoorbeeld jaarcijfers van een aantal jaren.
Bij factoring is de belangrijkste voorwaarde dat de debiteur kredietwaardig is. Hierdoor is factoring juist voor snelgroeiende bedrijven een uitstekende oplossing. Een bedrijf dat gebruik maakt van factoring ontvangt direct een voorschot op zijn gestuurde factuur waarmee de bedrijfskosten kunnen worden voldaan. Factoring zorgt in dit geval voor een optimale cashflow timing.
Factoringbedrijven gaan slecht om met klantrelaties
De meeste factoringbedrijven gaan juist goed en professioneel om met klantrelaties. Hoe beter de klantrelatie is, hoe meer facturen de ondernemer zal sturen en hoe meer omzet de factormaatschappij zal maken. Het is dus in het belang van het factoringbedrijf om de klantrelatie optimaal te houden. Vaak zie je dat een factoringbedrijf de afspraken over betalingstermijn en betalingsvoorwaarden overneemt, klanten zullen hierdoor weinig merken van het feit dat een ondernemer gebruik maakt van factoring. Het uitgevoerde debiteurenbeheer door een factoringbedrijf kan je dus eerder zien als een verlengstuk van je eigen organisatie.
Factoring is enkel voor grote bedrijven
Vandaag de dag wordt factoring gebruikt door bedrijven van elke omvang om de cashflow en de groei te versnellen. In feite zijn er veel “kleine facturen” die voor factoring in aanmerking komen. Factoring is een ideale financieringsbron voor bedrijven die (nog) niet in aanmerking komen voor een banklening. Ook bedrijven die bovenop hun bestaande kredietfaciliteit meer kapitaal nodig hebben komen in aanmerking voor factoring.
Voor wie is factoring geschikt?
- ZZP’ers
- Freelancers
- Klein MKB’ers
FreelanceFactoring maakt factoring een geschikte financieringsvorm voor freelancers, ZZP’ers en klein MKB’ers. Ook is factoring geschikt voor startende ondernemers. Het is van belang dat facturen gebaseerd zijn op afgeronde diensten of afgeleverde producten. Daarnaast moet jouw onderneming een Nederlandse entiteit hebben.
Factoring is ingewikkeld
Als het om financiën gaat dan komt het vooroordeel ”ingewikkeld” al snel naar boven. Cijfertjes, ingewikkelde berekeningen – sommige zien al snel door de bomen het bos niet meer. Bij FreelanceFactoring proberen wij factoring zo simpel mogelijk te houden. Natuurlijk komen er cijfertjes bij kijken, maar daar helpen onze accountmanagers je graag bij. Persoonlijk contact in combinatie met onze systemen zorgen ervoor dat factoring voor jou gesneden koek is.
Nog niet overtuigd?
Ben je nog niet overtuigd van de kracht en de toegevoegde waarde van factoring? Of heb je nog vragen? Neem dan contact op met onze adviseurs. Zij staan voor je klaar eventuele zorgen en twijfels weg te nemen en je alles te vertellen over factoring. Wil je liever met eigen ogen zien hoe factoring jouw bedrijf helpt? Vraag dan een vrijblijvende offerte aan.