Allereerst, wat is factoring? Factoring is een alternatieve financieringsvorm dat binnen de ondernemersbranche inmiddels een begrip is geworden. Een decennium geleden was factoring voornamelijk bedoeld voor grote organisaties, maar tegenwoordig is factoring ook voor zelfstandigen en het mkb beschikbaar. Kortom, factoring is niet langer een onbekend begrip.

8 redenen om te kiezen voor factoring

Snelle uitbetaling van jouw facturen

Zoals eerder vermeldt staat jouw factuurbedrag binnen 24 uur op je rekening. Een optimale dienstverlening staat bij het factoringbedrijf centraal. Net zoals een snelle uitbetaling behoort tot een van de vele voordelen. Op deze manier hoef je zelf niet langer de betalingstermijn af te wachten, maar neemt het factoringbedrijf de betalingstermijn op zich.

Hoe werkt factoring? factoring zzp

Factoring als alternatieve financiering

Als alternatieve financieringsvorm verschilt factoring t.o.v. de traditionele financieringsvormen. Factoring is niet te vergelijken met een mkb-krediet of een lening bij de bank. Daarom is het goed om te weten dat je bij factoring géén schuld aangaat. Het is namelijk geen lening, maar het geld waar jij als ondernemer recht op hebt. Daarnaast wordt kredietwaardigheid op een andere manier beoordeeld. Bij factoring wordt de kredietwaardigheid gebaseerd op de kredietwaardigheid van de opdrachtgever van de klant. Dat is anders bij een bancaire lening, want hier wordt gekeken naar de kredietwaardigheid van het bedrijf van de klant.

Het gemak wat factoring met zich meebrengt

Factoringbedrijven zorgen ervoor dat het aanvraagproces zo soepel mogelijk verloopt. Een aanvraag doe je gemakkelijk. Na ontvangst van de aanvraag ontvang je een offerte en wordt er ook documentatie van je opgevraagd. Dit zijn voornamelijk basisgegevens als een kopie ID, opdrachtbevestiging met de debiteur en een kopie bankafschrift.

De transparantie

Transparantie is naast een voordeel ook een must. Het factoringbedrijf dient duidelijk te zijn over de kosten die aan de dienstverlening zijn verbonden. De kosten zijn niet voor iedereen hetzelfde, want iedere ondernemer is anders. Het percentage van kosten dat wordt berekend wordt ook wel de factorfee genoemd. De factorfee is daarnaast afhankelijk van meerdere factoren. Dit percentage wordt bepaald door zowel de betalingstermijn, de hoogte van de factuur en de kredietwaardigheid van de opdrachtgever.

Het debiteurenbeheer

Het debiteurenbeheer wordt voor je uit handen genomen. Een ander bijkomend voordeel waardoor er energie en tijd overblijft voor jouw onderneming. Je hoeft niet langer om te kijken naar het debiteurenbeheer en je hoeft hier ook geen speciaal personeel voor aan te nemen om het intern te houden. Een win-win situatie, want de focus verschuift naar de groei en het succes van de onderneming.

Faillissementsrisico

Naast het feit dat het debiteurenbeheer uit handen wordt genomen, wordt ook het faillissementsrisico overgenomen.

Het is een flexibele financieringsvorm

In tegenstelling tot andere financieringsvormen is factoring flexibel van aard. Je zit bij factoring niet vast aan een abonnementsvorm of langlopend contract zoals een bancaire lening. Bovendien heb je bij factoring zelf de keuze welke facturen je wel of niet laat voorfinancieren.

Er zijn geen minimale omzeteisen

Als je gebruik wilt maken van factoring zijn er geen minimale omzeteisen aan verbonden. Je hoeft daarnaast ook geen uitgebreide documenten van jaarcijfers e.d. aan te leveren. Jaren geleden was factoring vooral gericht op grote bedrijven. Maar als startend bedrijf kom je ook voor factoring in aanmerking. Ook als je een seizoensgebonden business hebt.

Factoring houdt de klantrelatie commercieel

Doordat een factoringbedrijf het debiteurenbeheer overneemt hoeft een ondernemer niet meer zijn/haar opdrachtgever te vragen wanneer facturen betaald worden. In plaats daarvan blijft de klantrelatie puur commercieel zonder ergernis over eventueel te laat betaalde facturen.

Factoring is geschikt voor bedrijven die niet in aanmerking komen voor een lening

Voor veel bedrijven is het lastig om in aanmerking te komen voor een banklening. Zeker startende bedrijven of zzp’ers en freelancers komen vaak niet in aanmerking voor een banklening. Omdat factoringbedrijven een factoringaanvraag altijd beoordelen op de kredietwaardigheid van de opdrachtgever(s) en niet op de kredietwaardigheid van de aanvragende partij kunnen de meeste bedrijven wel gebruik maken van factoring.

Factoring is al met één factuur te proberen

Wil je meer informatie over de mogelijkheden die factoring biedt? FreelanceFactoring is een factoringbedrijf dat zich focust op factoring voor zzp’ers, freelancers en kleine mkb’ers. Klik voor meer informatie of het aanvragen van een vrijblijvende offerte op onderstaande knop(pen).

Contact Offerte aanvragen