Wanbetaling en wanbetalers. Als ondernemer is er een kans dat je hiermee te maken krijgt. Natuurlijk wil je er alles aan doen om wanbetaling tegen te gaan, maar welke maatregelen kan je nemen tegen wanbetalers? Wij geven je vijf tips om wanbetaling tegen te gaan.

Tip 1: Maak gebruik van een kredietbeoordelaar

Er zijn verschillende kredietbeoordelaars in de markt te vinden. Tegen betaling kan je informatie opvragen van jouw (toekomstige klant). Je krijgt inzicht in de financiële positie van je klant en je kan hierdoor een inschatting maken in hoeverre jouw klant in staat is om jouw factuur te kunnen betalen.

Tip 2: Beloon goed betaalgedrag

Je kan met je opdrachtgever afspraken maken over de betalingstermijn. Stel je klant hanteert een betalingstermijn van 30 dagen, dan kan je de mogelijkheden bespreken om tegen bijvoorbeeld een kleine korting een betalingstermijn van 14 dagen te krijgen. Of spreek af dat jij binnen twee dagen levert i.p.v. binnen een week als de betalingstermijn omlaag kan. Maak dit bespreekbaar met je klant en wees creatief in de mogelijke opties.

Tip 3: Zorg voor een goed facturatie

Zorg ervoor dat jij aan jouw kant de administratie en facturen goed opstelt. Stuur je facturen altijd compleet, zoals je klant het wilt ontvangen. Vergeet hierbij niet de bijlages. Daarnaast is het belangrijk dat je weet naar wie jij je factuur moet sturen. Vraag dit na en bel desnoods na het versturen van de factuur even na of het goed ontvangen is en of de factuur compleet is.

Tip 4: Zorgvuldig debiteurenbeheer

Het is zonde als jij je best doet om de factuur compleet de deur uit te sturen en vervolgens geen debiteurenbeheer voert op het moment dat de factuur niet betaald wordt. Iedere dag dat jij later start met het debiteurenbeheer is een dag dat jij later betaald wordt, zonde dus! Stel voor jezelf een strak schema op en volg dit op.

Tip 5: Betalingsgeschiedenis controleren

Controleer op het moment dat je een nieuwe opdracht aanneemt altijd of de voorgaande factuur al betaald is. Bedenk goed op het moment dat je nog openstaande facturen hebt, helemaal op het moment dat deze te laat betaald zijn, of je een nieuwe opdracht aan wilt nemen of dat je afwacht tot de factuur (facturen) betaald zijn.

Bonus tip: Factoring

Als bonus tip kan factoring ook een mooie uitkomst bieden om wanbetaling tegen te gaan. Door gebruik te maken van factoring worden jouw facturen niet alleen binnen 24 uur uitbetaald, maar ook het faillissementsrisico is verzekerd en het debiteurenbeheer wordt op een professionele manier uitgevoerd.

factoring zzp

 

Vraag een vrijblijvende offerte aan