Werkkapitaalfinanciering, wat houdt dat precies in? Hoe kan je zelf je werkkapitaal vergroten en hoe kan je je werkkapitaal laten financieren? In dit artikel vertellen wij je alles wat je moet weten over werkkapitaal verbeteren en werkkapitaalfinanciering.

Werkkapitaal

Allereerst, wat is werkkapitaal? De definitie van werkkapitaal is het verschil tussen de kortlopende bezittingen en de kortlopende schulden. Je hebt werkkapitaal nodig om aan je dagelijkse verplichtingen te voldoen. Zo dien je voldoende geld te hebben om eventuele lonen uit te betalen, voorraden aan te vullen en aan je andere verplichtingen te voldoen; zoals het betalen van je leveranciers. Toch moet je ervoor waken dat je niet teveel werkkapitaal hebt, want een overschot aan werkkapitaal betekent dat je bijvoorbeeld teveel voorraad hebt en dit is niet bevorderlijk voor je cashflow. Je dient hier een gezonde balans in te vinden.

Zelf je werkkapitaal vergroten

Heb je een tekort aan werkkapitaal? Dan zijn er een drietal factoren die je zelf kan beïnvloeden om je werkkapitaal te vergroten. Dit zijn debiteuren, voorraad en crediteuren. Wij lichten het toe:

Debiteuren

Voordat je zaken doet met een debiteur kan je ervoor kiezen om onderzoek te doen naar de financiële situatie van het bedrijf. Dit kan je doen door de jaarcijfers van een onderneming onder de loep te nemen of door een kredietrapport op te vragen bij bijvoorbeeld Graydon. Ook kan je navraag doen bij bestaande klanten van je debiteur.

Voorraad

Zorg ervoor dat vraag en aanbod zo goed mogelijk op elkaar aansluiten en beperk hierbij je voorraad. Grote voorraden zijn namelijk niet bevorderlijk voor je cashflow. Zorg voor een goed beheer op de voorraad. Dat kan door je voorraad snel door te verkopen of inkrimpen waar mogelijk.

Crediteuren

Het is mogelijk om je eigen betalingstermijn(en) te verlengen en je leveranciers dus later te betalen. Echter moet je hier wel mee oppassen. Logischerwijs zullen jouw leveranciers niet blij zijn als zij later betaald worden. Bedenk van tevoren of het de moeite waard is om de relatie met je leveranciers onder druk te zetten.

Houd het in de gaten wanneer de klant niet betaald

Bij de meeste klanten zal je merken dat een te late betaling niks te maken heeft met onwil, maar dat ze het simpelweg zijn vergeten. Zorg daarom voor een betaalherinnering, zodat je jouw klant kan attenderen op de openstaande factuur. Nog steeds niet betaald na meerdere herinneringen? Verstuur dan een aanmaning.

Overige tips

Wil je zorgen voor een goede werkkapitaalpositie? Dan geven je wij nog extra tips om jouw werkkapitaal te verbeteren:

  • Zorg ervoor dat je administratie op orde is. Dat kan door vaste procedures te hanteren bij de facturatie en het betaalproces.
  • Aansluitend kan je ervoor kiezen om een vast moment per week voor de facturatie in te plannen.
  • Maak het je debiteuren gemakkelijk om te betalen. Bijvoorbeeld d.m.v. Tikkie voor bedrijven of een Ideal-koppeling.
  • Kijk naar wat je kan automatiseren en/of digitaliseren. Op deze manier bespaar je bijvoorbeeld personeelskosten, of de kosten voor extra papier. Indirect leidt dit tot verbetering van je werkkapitaalpositie.
  • Geven leveranciers de mogelijkheid tot korting? Verdiep je in de mogelijkheden welke kortingen leveranciers geven voor ‘vroeg’ betaalde facturen en bekijk of dit een financiële verbetering is.

Factoring

Zie je geen mogelijkheden om je werkkapitaal zelf te vergroten? Dan biedt factoring jouw een antwoord. Door gebruik te maken van factoring worden jouw facturen binnen 24 uur uitbetaald. Factoring biedt naast een directe uitbetaling meer voordelen..

  • Geen debiteurenbeheer
  • Faillissementsrisico is afdekt
  • Geen langlopend contract

Wil je meer informatie over factoring ontvangen? Neem dan contact met ons op of vraag een vrijblijvende offerte aan.

 

Contact Offerte aanvragen
0/5 (0 Reviews)