Als ondernemer heb je te maken met het risico dat je klanten hun facturen niet op tijd of helemaal niet betalen. Dit is het kredietrisico. Het kredietrisico kan directe financiële gevolgen hebben voor jouw onderneming. Het heeft namelijk invloed op de liquiditeit en ook op het eigen vermogen. Hoe ga je om met dit financieel risico?

Iedere ondernemer heeft wel eens te maken had met dat knagende onderbuikgevoel ”gaat mijn factuur wel betaald worden?” Toch zijn er een paar voorzorgsmaatregelen die jouw kredietrisico verkleinen. Voorkom slapeloze nachten en verklein je kredietrisico met de volgende tips.

Tip 1: Verzamel kredietinformatie

Je kan via de verschillende websites kredietinformatie, zoals jaarcijfers van je klant opvragen. Dit kan o.a. bij de KVK. Mocht je gaan duizelen van alle cijfertjes in een jaarverslag zijn er ook alternatieven. Zo zijn er websites als bijvoorbeeld Creditsafe, waarbij je niet alleen jaarcijfers te zien krijgt maar ook een score. Deze score geeft aan of er een financieel risico aanwezig is.

Tip 2: Verstuur je factuur op de juiste wijze

Vraag aan je klant hoe de factuur verstuurd dient te worden.  Belangrijke punten om mee te nemen zijn:

  • Zorg dat je factuur naar het juiste e-mailadres verstuurd wordt
  • Verstuur je factuur in het juiste bestand (.PDF bijvoorbeeld)
  • Voeg de juiste bijlagen bij de factuur (denk aan een urenstaat of getekende werkbon)
  • Stel je factuur op, zodat deze aan alle wettelijke factuurvereisten voldoet.

Voor nog meer zekerheid kan je na het versturen van de factuur nog even nabellen of deze goed is ontvangen en of deze volledig is. Op deze manier kom je achteraf niet voor verrassingen te staan.

Tip 3: Houd je administratie goed bij

Het is belangrijk om een goede administratie bij te houden. Als er een factuur niet op tijd betaald wordt ben je hier direct van op de hoogte. Dat is belangrijk, want om je kredietrisico te verlagen moet je direct actie ondernemen als de betalingstermijn van je factuur verloopt.

Tip 4: Factoring

Laat je facturen direct uitbetalen door FreelanceFactoring. FreelanceFactoring betaald, ongeacht de betalingstermijn van je klant, jouw facturen binnen 24 uur uit. Door gebruik te maken van factoring verlaag je het kredietrisico aanzienlijk, want niet alleen heb je geen risico meer op een te late betaling. Ook jouw faillissementsrisico is verzekerd door FreelanceFactoring.

Meer voordelen van FreelanceFactoring

  • Geen omkijken meer naar het debiteurenbeheer
  • Een vaste accountmanager
  • Flexibele dienstverlening, waardoor factoring mogelijk is vanaf 1 factuur!

Wil je meer weten of een vrijblijvende offerte opvragen? Klik hier

Contact Offerte aanvragen