Er zijn een aantal factuurvereisten waar je factuur aan dient te voldoen. Het is van belang dat je de wettelijke vereisten op de factuur toepast en daarnaast zijn er een aantal zaken die handig zijn om op je factuur te vermelden. Wij vertellen je welke gegevens verplicht op je factuur moeten staan en daarnaast geven wij je tips over welke gegevens praktisch zijn om te vermelden, zodat je factuur sneller betaald wordt.
Factuurvereisten
De verplichte gegevens die op de factuur moeten staan zijn de volgende:
- Factuurdatum
- Uniek factuurnummer (nummer facturen doorlopend en opeenvolgend. Bijvoorbeeld 2018-01, 2018-02, 2018-03 etc.)
- BTW & KvK nummer
- Naam en adres van je bedrijf
- Naam en adres van je klant
- Een omschrijving, de hoeveelheid en de aard van het product of dienst die je geleverd hebt
- De prijs exclusief BTW en inclusief BTW en het te betalen BTW bedrag
- Indien verleggingsregeling van toepassing is vermeldt je: “btw verlegd”
Naast de verplichte factuurvereisten zijn er ook een aantal gegevens die handig zijn om op je factuur te plaatsen. Denk hierbij aan bijvoorbeeld het vermelden van:
G-rekening
Als je werkt met een G-rekening is het belangrijk dat je op de factuur vermeldt welk percentage naar de G-rekening wordt overgemaakt en welk percentage naar de RC. Wat hierbij weleens vergeten wordt is om de exacte bedragen erbij te vermelden. Dit is echter wel aan te raden om fouten bij crediteurenadministratie te voorkomen.
Betalingstermijn
Vermeldt de afgesproken betalingstermijn op de factuur. Op deze manier voorkom je misverstanden over de verwachtte uitbetaling van de factuur. Om het nog secuurder vast te leggen kan je er ook een verwachtte betaaldatum bij vermelden.
Het is aan te raden om van te voren afspraken te maken met je opdrachtgever over de betalingstermijn. Op het moment dat jij een andere betalingstermijn hanteert dan je opdrachtgever kan dit na facturatie problemen opleveren. Bijvoorbeeld na 14 dagen start jij met het debiteurenbeheer, terwijl jouw opdrachtgever pas na 30 dagen betaald. Het is in dat geval zonde van jouw tijd om het debiteurenbeheer te voeren, terwijl je anderzijds je opdrachtgever kan gaan irriteren omdat hij/zij wel van plan is om gaan te betalen. Echter twee weken later dan jij had verwacht.
Gebruik dus altijd de betalingstermijn die je met je opdrachtgever hebt afgesproken, zodat je misverstanden over een verwachte betaaldatum voorkomt.
FreelanceFactoring
FreelanceFactoring is een factoringspecialist voor zzp’ers en freelancers. Wij helpen ondernemers door een alternatieve vorm van financiering aan te bieden in de vorm van het voorfinancieren van facturen. Waar je, als ondernemer, normaliter een betalingstermijn moet afwachten totdat je factuur betaald wordt kan je via FreelanceFactoring je facturen direct laten uitbetalen. Hierdoor beschik je direct over liquiditeit die je kan gebruiken om je onderneming door te laten groeien. Daarnaast biedt FreelanceFactoring je de volgende voordelen:
- Overname van het debiteurenbeheer
- Geen faillissementsrisico
- Geen minimale omzetvereisten
- Flexibele dienstverlening
Neem gerust contact met ons op of vraag vrijblijvend een offerte aan. Wij helpen je graag verder.