Klanten waarderen FreelanceFactoring
★★★★★
★★★★★
4.7/5 uit 69 reviews

Kredietwaardigheid

Wat is het en hoe kan factoring jouw kredietrisico verkleinen?

Kredietwaardigheid is een term die je als ondernemer waarschijnlijk regelmatig voorbij hoort komen. Niet alleen je eigen kredietwaardigheid is belangrijk, maar ook de kredietwaardigheid van de bedrijven waarmee je samenwerkt. Door een goede inschatting te maken van de kredietwaardigheid van jouw opdrachtgevers verklein je het ondernemersrisico. Door gebruik te maken van factoring wordt de kredietwaardigheid van je opdrachtgever op voorhand beoordeeld. Dit geeft jou inzicht of je wellicht wat voorzichtiger moet zijn alvorens je besluit zaken te doen met deze opdrachtgever. Kortom kredietwaardigheid geeft je inzicht en informatie waardoor jij met meer zekerheid onderneemt.

Probeer ons uit met één factuur!
zzp'er werkzaam in de bouw - factoring b2b voor alle zzp'ers die b2b facturen versturen

Wat is kredietwaardigheid?

FreelanceFactoring legt het uit

Kredietwaardigheid geeft de financiële gezondheid van een bedrijf aan en voorziet hierbij inzicht in hoeverre een bedrijf in staat is zijn of haar facturen te betalen. Er zijn een aantal factoren die invloed hebben op de kredietwaardigheid van een bedrijf, bijvoorbeeld de snelheid waarmee een bedrijf zijn facturen betaalt en of de mate waarin een bedrijf buiten de betalingstermijn betaalt. Voor je eigen onderneming is een goede kredietwaardigheid belangrijk als je op zoek bent naar een financiering. Veel financiers gebruiken de kredietwaardigheid als een graadmeter om te bepalen of zij een financiering aan jou aan willen bieden.

Cederen vordering

Kredietrisico en kredietwaardigheid

Het kredietrisico, ook wel ondernemersrisico genoemd, is nauw verbonden met de kredietwaardigheid van een onderneming. De kredietwaardigheid van een onderneming is namelijk een factor waarmee je het kredietrisico kan verkleinen of juist kan vergroten. Door van tevoren informatie te winnen over de kredietwaardigheid van je opdrachtgever verklein je het ondernemersrisico, terwijl je dit juist vergroot als je zonder vooronderzoek zaken gaat doen met je opdrachtgever. Het kredietrisico heeft impact op financiële transacties en zakelijke kansen. Hierbij is een lager kredietrisico gunstiger dan een hoog kredietrisico. 

Kredietwaardigheid berekenen

Wij leggen uit het werkt

Er zijn verschillende factoren die invloed hebben op de berekening van de kredietwaardigheid. Zo geven de volgende variabelen inzicht in de kredietwaardigheid:

  • Inkomsten / omzet
  • Nettowinstmarge
  • Hefboomwerking
  • Liquiditeit
  • Schulden
  • Werkkapitaal vereisten 

Er zijn verschillende bedrijven die gespecialiseerd zijn in het inzicht geven in de kredietwaardigheid van bedrijven. Deze bedrijven hebben vaak toegang tot tools waar je zelf geen toegang tot hebt. Hierdoor kunnen deze bedrijven vaak een beter inzicht geven. Zelf kun je ook op onderzoek uitgaan. Bijvoorbeeld via de website van de KVK zijn er jaarverslagen te koop. Met de bovenstaande variabelen kan je hiermee een beeld vormen over de kredietwaardigheid. 

Het FreelanceFactoring team in overleg

Gratis kredietcheck

Wil je zeker weten dat jouw opdrachtgever(s) kredietwaardig zijn? Vraag een gratis kredietcheck aan bij FreelanceFactoring en ontvang binnen 1 werkdag reactie.

Factoring als oplossing voor kredietrisico's

Zo werkt dat!

Door gebruik te maken van factoring verklein je het kredietrisico. Factoringmaatschappijen voeren namelijk op voorhand een kredietwaardigheidscheck uit op je opdrachtgevers. Om gebruik te maken van factoring is het namelijk een voorwaarde dat je opdrachtgever kredietwaardig is. Daarnaast zijn de facturen die je via factoring laat verlopen verzekert tegen het faillissementsrisico. Door gebruik te maken van factoring verklein je het kredietrisico dus nog eens extra. 

Wat is factoring? Factoring is een financiële dienst waarbij jouw facturen direct uitbetaald worden, ongeacht de betalingstermijn(en) van je opdrachtgever(s).