Wat is een faillissement?

Een faillissement wilt zeggen dat een bedrijf schulden heeft en deze niet meer kan betalen. Een bedrijf kan zelf een faillissement aanvragen, maar ook schuldeisers kunnen dit doen. Bij een faillissement wordt een curator aangesteld die met de restwaarde van het bedrijf de schulden, zover als mogelijk, aflost. Iedere ondernemer krijgt te maken met faillissementsrisico. Dit is het risico dat een opdrachtgever failliet dreigt te gaan. Het faillissement van een opdrachtgever kan veel problemen opleveren. In dit artikel geven wij enkele tips hoe je vooraf je opdrachtgever screent om het faillissementsrisico te verkleinen.

3 tips om een faillissementsrisico te verkleinen

1. Screen je opdrachtgever

Wil je het risico op faillissement van je opdrachtgever verkleinen, volg dan de volgende punten:

  • Ga een persoonlijk kennismakingsgesprek aan met je opdrachtgever bij voorkeur op het kantoor van je opdrachtgever. Zo zie je niet alleen met wie je zaken doet, maar ook hoe de werkomgeving eruit ziet.
  • Ga af op je gevoel. Heb je aan het gesprek een onaangenaam gevoel overgehouden, dan is het beter om niet in zee te gaan met deze potentiële klant. Heb je er een goed gevoel aan overgehouden, probeer je enthousiasme in te houden en zeg nog niets toe. Dit geeft ruimte om naderhand nog wat onderzoek te doen.
  • Ga je veel tijd en/of geld in de opdracht investeren, dan is een onderzoek vooraf aan te raden. Je kan bijvoorbeeld bij andere zzp’ers in je netwerk informeren.
  • Tegen een kleine vergoeding koop je in het online Handelsregister uittreksels (vanaf €2,50) en jaarrekeningen (vanaf €2,90). Hierin wordt onder andere vermeld wie de bestuurders zijn en wie bevoegd zijn om te tekenen. Dit is erg belangrijk. Een bedrijf kan zich namelijk beroepen op de ongeldigheid van een contract als je een contract aangaat met iemand die binnen het bedrijf geen tekenbevoegdheid heeft. Ook kan je door middel van de jaarrekeningen een beeld krijgen van de financiële situatie van de opdrachtgever.
  • Bij verschillende gespecialiseerde bedrijven kan je een kredietrapport van de opdrachtgever aanvragen. In dit rapport vind je een limiet terug. Indien de factuurwaarde hoger is dan het genoemde limiet kan je overwegen om een gedeelte vooruit te factureren.

2. Maak duidelijke afspraken met je opdrachtgever

Voldoet de opdrachtgever aan je eisen? Maak dan duidelijke afspraken wat betreft de facturering om jezelf goed in te dekken. Je kan bijvoorbeeld denken aan een aanbetaling als het om grotere factuurbedragen gaat. Voor jonge bedrijven en bedrijven in het buitenland is een aanbetaling een verstandige maatregel. Heb je een langlopende opdracht, dan is het verstandig om per maand of per week te factureren. Houd je opdrachtgever zich niet aan de betalingsafspraken dan kan je tijdig actie ondernemen.

3. Maak gebruik van factoring bij FreelanceFactoring

FreelanceFactoring biedt de mogelijkheid om je facturen voor te laten financieren. Hierdoor hoef je niet meer te wachten op een betaaltermijn van 30, 45 tot soms wel 60 dagen. Je ontvangt direct je geld. Daarnaast neemt FreelanceFactoring je debiteurenbeheer en faillissementsrisico over.

Contact Offerte aanvragen