De kop is eraf! De eerste werkdag van het jaar 2019 is gestart. Goede voornemens horen bij de start van een nieuwjaar. Stoppen met roken, gezonder leven, maar ook meer controle over de financiën zijn veelgehoorde voornemens. Heb jij als ondernemer nagedacht over financiële goede voornemens? Wij geven je drie tips om goede controle over je financiën te behouden (of te verkrijgen) in 2019.

Het bijhouden van je administratie is voor veel ondernemers een klusje welke niet tot de favorieten behoort. Toch hoort het bij het ondernemen en is het belangrijk om hier de nodige maatregelen voor te treffen. Zo kan je er bijvoorbeeld voor kiezen om gebruik te maken van een boekhouder. Een boekhouder kan je goed op weg helpen om je administratie op orde te houden en zorgt ervoor dat jouw administratie voldoet aan de wettelijke vereisten. Heb je deze kennis zelf in huis? Dan kan je er natuurlijk ook voor kiezen je eigen boekhouding te voeren.

Om ervoor te zorgen dat je financieel gezien in control blijft is het belangrijk dat je cashflow blijft doorstromen. In dit artikel geven wij je drie tips over hoe je de cashflow van je onderneming op gang houdt en hoe je daarmee in controle blijft over je financiën.

Tip 1: Debiteurenbeheer

Om een goede cashflow te behouden is het belangrijk om je debiteurenbeheer op orde te hebben. Veel openstaande facturen belemmeren je cashflow en zorgen ervoor dat jouw betalingsstromen stagneren. Om een goede financiële controle te behouden is het belangrijk dat facturen binnen de betalingstermijn betaald worden. Het is hierbij belangrijk dat je een goed overzicht behoudt over de facturen en precies weet wanneer je een start moet maken met het debiteurenbeheer. Deze overzichten kan je zelf creëren, maar je kan ook gebruik maken van een boekhoud of facturatiesysteem die dit automatisch voor je bijhoudt.

Tip 2: Betalingstermijn debiteuren en crediteuren

Jij hebt een betalingstermijn afgesproken met je klanten, maar ook met je leveranciers. Het is belangrijk dat je hier geen financiële spagaat voor jezelf creëert. Stel jouw klanten betalen jouw facturen gemiddeld na 30 dagen, maar jij hebt met je leveranciers afgesproken dat je de facturen binnen 14 dagen betaald dan kan je in deze financiële spagaat terecht komen. Je moet immers al geld betalen, terwijl jij nog geen gelden hebt ontvangen. Dit kan een knelling in je cashflow veroorzaken.

Probeer hier een modus in te vinden die goed bij jouw financiële situatie past. In het bovenstaande voorbeeld kan je kijken of deze twee termijnen dichter bij elkaar kunnen komen. Zo kan je bijvoorbeeld overleggen met klanten en leveranciers om voor beiden naar 21 dagen te gaan. Wees hierin creatief en ga het gesprek met klanten en leveranciers aan. Door het te bespreken komen er wellicht ook weer nieuwe ideeën naar voren.

Tip 3: Factoring

Door gebruik te maken van factoring worden facturen binnen 24 uur uitbetaald, ongeacht de betalingstermijn van jouw klanten. Dit betekent dat je direct beschikking over je liquide middelen hebt, waardoor je cashflow door kan stromen. Een bijkomend voordeel is dat bij de facturen welke via factoring verlopen ook voorzien worden van debiteurenbeheer (mocht dit nodig zijn). Hierdoor hoef je niet zelf te monitoren wanneer facturen vervallen en hoef je geen verdere acties te ondernemen mocht je factuur te laat betaald worden.

Heb jij interesse in factoring? Of heb je vragen? Neem gerust contact met ons op. Wij helpen je graag verder.

Contact Offerte aanvragen