Goede voornemens horen bij de start van een nieuwjaar. Denk hierbij aan stoppen met roken, gezonder gaan leven en meer bewegen. Daarnaast is het meer controle hebben over de financiën ook een veelgehoord voornemen. Heb jij als ondernemer ook nagedacht over financiële goede voornemens? Wij geven je drie tips om een goede controle over je financiën te behouden (of te verkrijgen) in 2024.

Goede voornemens voor ZZP’ers

Het bijhouden van je administratie is voor veel ondernemers een klusje dat niet tot de favorieten behoort. Toch hoort het bij het ondernemen en is het belangrijk om hier de nodige maatregelen voor te treffen. Zo kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om gebruik te maken van een boekhouder. Een boekhouder kan je goed op weg helpen om je administratie op orde te houden en zorgt ervoor dat jouw administratie voldoet aan de wettelijke vereisten. Heb je deze kennis zelf in huis? Dan kun je er natuurlijk ook voor kiezen je eigen boekhouding te voeren.

Om ervoor te zorgen dat je financieel gezien in control blijft is het belangrijk dat je cashflow blijft doorstromen. In dit artikel geven wij je drie tips over hoe je de cashflow van je onderneming op gang houdt en hoe je daarmee in controle blijft over je financiële goede voornemens.

Je debiteurenbeheer op orde

Om een goede cashflow te behouden is het belangrijk om je debiteurenbeheer op orde te hebben. Veel openstaande facturen belemmeren je cashflow en zorgen ervoor dat jouw betalingsstromen stagneren. Om een goede financiële controle te behouden is het belangrijk dat facturen binnen de betalingstermijn betaald worden. Het is hierbij belangrijk dat je een goed overzicht hebt over de facturen en precies weet wanneer je een start moet maken met het debiteurenbeheer. Deze overzichten kun je zelf creëren, maar je kunt ook gebruikmaken van een boekhoud- of facturatiesysteem dat dit automatisch voor je bijhoudt.

Betalingstermijn debiteuren en crediteuren

Jij hebt een betalingstermijn afgesproken met je klanten, maar ook met je leveranciers. Het is belangrijk dat je hier geen financiële spagaat voor jezelf creëert. Stel, jouw klanten betalen je facturen gemiddeld na 30 dagen. Maar jij hebt met je leveranciers afgesproken dat je de facturen binnen 14 dagen betaald. Met als gevolg dat je in een financiële spagaat terecht komt. Je moet immers al geld betalen, terwijl jij nog geen gelden hebt ontvangen. Dit kan een knelling in je cashflow veroorzaken.

Probeer hier een modus in te vinden die goed bij jouw financiële goede voornemens passen. In het bovenstaande voorbeeld kun je kijken of deze twee termijnen dichter bij elkaar kunnen komen. Zo kun je bijvoorbeeld overleggen met klanten en leveranciers om een betalingstermijn van 21 dagen aan te houden. Wees hierin creatief en ga het gesprek met klanten en leveranciers aan. Door het te bespreken komen er wellicht ook weer nieuwe ideeën naar voren.

Factureer (gedeeltelijk) vooraf

Dit is niet altijd mogelijk, maar voor de opdrachtgever die wel werkt met vooraf facturatie kan het interessant zijn om (gedeeltelijk) vooraf te factureren. Hierdoor voorkom je een financiële spagaat en verzeker je jezelf van uitbetaling voordat jij een dienst of product levert. Als je geheel vooraf factureert kan het je ook tijd opleveren, omdat je geen debiteurenbeheer meer hoeft uit te voeren.

Creëer vaste momenten om een buffer te vormen

Plan van te voren hoe jij geld opzij wil zetten om een buffer te vormen. Kies er bijvoorbeeld voor om een bepaald percentage van je omzet te reserveren voor een buffer of kies voor een vast bedrag per maand. Het is hierbij belangrijk om na te gaan welke vorm het beste past bij jou en je onderneming.

Heb je al aan factoring gedacht?

Door gebruik te maken van factoring worden facturen binnen 24 uur uitbetaald, ongeacht de betalingstermijn van jouw klanten. Dit betekent dat je direct beschikking over je liquide middelen hebt, waardoor je cashflow door kan stromen. Een bijkomend voordeel is dat de facturen die via factoring verlopen ook voorzien worden van debiteurenbeheer, mocht dit nodig zijn. Hierdoor hoef je niet zelf te monitoren wanneer facturen vervallen én hoef je geen verdere acties te ondernemen mocht je factuur te laat betaald worden.

Heb jij interesse in factoring? Of heb je vragen? Neem gerust contact met ons op. Wij helpen je graag verder.

Contact Offerte aanvragen