Op de Facebook pagina delen we tips van onze collega’s. Afgelopen week heeft operationeel manager Louise haar tip gedeeld.

“Maak vooraf duidelijke afspraken met jouw debiteur en leg deze afspraken vast in een overeenkomst. Hierdoor kom je achteraf nooit voor verrassingen te staan!”

In onze dienstverlening zien we dit veel terug. Onduidelijke of mondelinge afspraken kunnen tot veel verwarring leiden. Hierdoor worden facturen niet of te laat betaald en dit kost een hoop negatieve energie. In dit artikel gaan we iets dieper in op de noodzaak om ook samen te werken op papier. Ben jij benieuwd? Lees dan snel verder.

Waarom heb je een overeenkomst nodig?

Op het moment dat je met iemand gaat samenwerken dan maak je afspraken. Je bespreekt bijvoorbeeld welke werkzaamheden je uitvoert, op welke dag je dit doet en tegen welke prijs. Dit heb je telefonisch besproken, dus hiermee is er een mondelinge overeenkomst. Een mondelinge overeenkomst is rechtsgeldig, maar heb je hiermee voldoende zekerheid?

Een geschil binnen een mondelinge overeenkomst

Als er een geschil ontstaat bij een mondelinge afspraak is dat lastig. Je klant geeft aan dat jij je werk niet goed hebt uitgevoerd, want zijn interpretatie over de werkzaamheden is anders dan jouw interpretatie. Er is dus een miscommunicatie ontstaan, maar wie staat er hier in zijn recht? Doordat je geen algemene voorwaarde en schriftelijke overeenkomst hebt afgesloten met je klant zal dit een lastige case vormen.

In zo’n case is het een afweging welk effort loont. Voor een factuurbedrag van 500 euro ga je uiteindelijk niet naar de rechter. De kosten zijn in dat geval hoger dan het te vorderen bedrag. Het is dan noodzaak om hier met je klant uit te komen. Het kan helpen om een incassopartner in te schakelen, maar ook voor een incassobureau blijft het lastig dat er geen documentatie is. Vaak wordt een compromis gesloten, waarbij je een gedeelte als verlies moet nemen.

Een schriftelijk overeenkomst

Wil je niet voor verrassingen komen te staan, zoals het voorbeeld hierboven? Dan is een schriftelijke overeenkomst een must. In een schriftelijk overeenkomst leg je alle afspraken vast. Ook de zaken die voor jou als vanzelfsprekend zijn worden benoemd, zodat onduidelijkheden worden voorkomen. Er zijn verschillende partijen die je kunnen helpen bij het opstellen van een dergelijke overeenkomst.

Een voorwaarde voor factoring

FreelanceFactoring betaald facturen binnen 24 uur uit. Daarnaast wordt het debiteurenbeheer overgenomen en worden facturen verzekerd op het faillissementsrisico. Om gebruik te maken van factoring is een van de voorwaarde dat je een schriftelijke overeenkomst hebt met je klant.

Bij vragen neem gerust contact op of vraag een vrijblijvende offerte aan.

Contact Offerte aanvragen