Zodra de maand mei van start gaat, is voor veel werknemers het vakantiegeld in zicht. De meeste werkgevers kiezen ervoor om eind mei het vakantiegeld uit te betalen. Er zijn ook werkgevers die de voorkeur geven aan juni. Dit jaar is het alleen voor het merendeel van de ondernemers een stuk lastiger geworden om het vakantiegeld ook daadwerkelijk uit te keren. Dit nieuws werd begin mei aan BNR bevestigd door de werkgeversorganisaties, zowel ONL als VNO-NCW.

Veel ondernemers staan voor een uitdaging

Door de aanhoudende COVID-19 pandemie verkeren veel ondernemers in zwaar weer. Dit bleek vorig jaar al een uitdaging te zijn, maar dat is nu helemaal het geval. Zeker binnen bepaalde beroepsgroepen en/of sectoren. En dan hebben we het niet alleen maar over de horeca- en evenementenbranche. Dit is ook zeker aan de orde binnen reisorganisaties, maar ook op logistiek gebied zoals touringcarbedrijven en de dienstverlenende sector. Zoals het verzorgen van hostessen en security.

Je kan er alleen niet onderuit komen door het vakantiegeld niet uit te keren. Het vakantiegeld is namelijk een wettelijk recht. En de keuze om het niet uit te betalen ligt niet bij de werkgever. Als je gebruik maakt van bijvoorbeeld de NOW-regeling wordt van je verwacht dat je het vakantiegeld uitkeert. Binnen de steun van de NOW-regeling is namelijk ook geld begroot m.b.t. vakantiegeld en pensioenpremies.

Hoe reserveer je (extra) vakantiegeld?

Het antwoord op de vraag of je als ondernemer vakantiegeld ontvangt is kort en krachtig: nee. Als ondernemer ontvang je geen vakantiegeld. Ook niet als je de leiding hebt over een groot bedrijf of werkzaam bent als zzp’er. Maar hoe reserveer je dan vakantiegeld? We geven je hieronder 3 tips.

  • Reserveren. Probeer elke maand een bedrag opzij te zetten en te reserveren voor het vakantiegeld. Ben je in een positie dat je dit kan doen? Pak deze mogelijkheid dan ook met beide handen aan. Dit kan een bedrag zijn wat je kan missen, maar je kan er ook voor kiezen om maandelijks 8% van het salaris extra opzij te zetten.
  • Extra werk. Een andere oplossing is door extra werk aan te nemen. Dankzij extra klussen zorg je voor extra liquiditeit. Natuurlijk is het wel belangrijk dat je hier de middelen voor hebt, zoals personeel en voldoende tijd.
  • Langere betalingstermijn. Je kan bij je crediteuren nagaan of het mogelijk is om de betalingstermijn te verlengen. Op deze manier stel je je eigen betalingen uit, maar vergroot je ondertussen wel jouw liquiditeit. En dat maakt het gemakkelijker om zo het vakantiegeld te betalen aan jouw personeel.

Factoring als alternatieve financiering

Wordt het een uitdaging om maandelijks een bedrag te reserveren? Dan is er nog een andere mogelijkheid. Factoring is namelijk een vorm van alternatieve financiering. Door gebruik te maken van factoring beschik je, na goedkeuring van je aanvraag, binnen 24 uur over jouw factuurbedrag. Het voordeel? Je beschikt snel over jouw geld en creëert zo meer liquiditeit. Dit geeft je ook de gelegenheid om het vakantiegeld uit te keren aan het personeel. Maar dat is niet het enige voordeel waar je van profiteert. Bij FreelanceFactoring wordt ook het debiteurenbeheer en het faillissementsrisico van je overgenomen.

Benieuwd wat wij voor je kunnen betekenen? Stuur ons een bericht of neem telefonisch contact op. Onze ervaren accountmanagers staan je graag te woord.

Offerte aanvragen