Traditionele factoring is, zoals de naam misschien al aangeeft, de eerst gebruikte vorm van factoring. Bij traditionele factoring wordt het volledige debiteurenbestand overgedragen aan het factoringbedrijf. Dit betekent dat bedrijven verplicht zijn om alle facturen via factoring te laten verlopen.

Hoe werkt traditionele factoring?

Bedrijven die traditionele factoring aanbieden, nemen vaak niet het debiteurenbeheer en het debiteurenrisico over. Hier ben je als klant zelf verantwoordelijk voor. Je betaalt bij traditionele factoring vaak een vast bedrag of een percentage over de gehele omzet.

wat is factoring

Voor wie is traditionele factoring geschikt?

Traditionele factoring is vooral geschikt voor grote bedrijven. Doordat het factoringbedrijf het gehele debiteuren portfolio uit handen neemt, heb je hier als bedrijf geen omkijken meer naar. Ook neemt een factoringbedrijf vaak meer facturen over. Ook van debiteuren die wellicht wat minder kredietwaardig zijn.

Alles over factoring voor ZZP’ers

Wat zijn de voordelen van traditionele factoring?

Traditionele factoring is in de regel vaak wat voordeliger dan andere vormen van factoring. Dit komt doordat het percentage berekend wordt over een relatief groot bedrag (de gehele omzet). Daarnaast nemen bedrijven die traditionele factoring aanbieden vaak meer facturen over, omdat de eisen voor debiteuren minder streng zijn. De reden hiervoor is dat er door de overname van het gehele debiteurenrisico meer mogelijkheden zijn om de risico’s te spreiden.

Wat zijn de nadelen van traditionele factoring?

Een traditioneel factoringbedrijf is meer te vergelijken met een banklening. Hierdoor zijn de vereisten om gebruik te maken van traditionele factoring hiermee te vergelijken. Dit betekent dat je bijvoorbeeld een bepaalde omzet moet hebben en ook een bepaalde bestaansduur. Voor startende en kleinere ondernemers is traditionele factoring door deze vereisten vaak geen toegankelijke financieringsvorm.

De kosten van traditionele factoring

Van de verschillende vormen van factoring is traditionele factoring een van de goedkopere vormen. Dit komt doordat het percentage wordt berekend over de gehele omzet. Hierdoor is het berekende percentage vaak lager dan bij andere vormen van factoring. Denk hierbij aan een percentage tussen de 1 en 2 procent.

Het verschil tussen traditionele factoring en American factoring

Het grote verschil tussen traditionele en american factoring is dat traditionele factoring de gehele debiteuren portfolio overneemt waar er bij american factoring op factuurbasis factoring wordt aangeboden. Bij american factoring ben je dus flexibel en bepaal je zelf welke facturen je wel en welke facturen je niet via factoring wilt laten verlopen.

Factoring bij FreelanceFactoring

FreelanceFactoring biedt American factoring aan. Dit betekent dat je bij FreelanceFactoring zelf de regie houdt over je facturen. Daarnaast neemt FreelanceFactoring het debiteurenbeheer en het faillissementsrisico over van de facturen die via factoring verlopen.

Probeer ons met één factuur!

Doordat je bij FreelanceFactoring zelf bepaalt welke facturen je via factoring laat verlopen is het zelfs mogelijk om factoring een uit te proberen met één factuur! Ben jij benieuwd naar de mogelijkheden die FreelanceFactoring jou kan bieden? Neem contact met ons op en wij helpen je graag verder!

Vraag een vrijblijvende offerte aan