Op het gebied van bedrijfsfinanciering heb je tegenwoordig een breed aanbod. De klassieke banklening is lang niet meer de enige optie. Er zijn meerdere wegen die naar Rome leiden en zo is het ook met bedrijfsfinanciering.

Wat is bedrijfsfinanciering?

‘’De middelen die een bedrijf tot zijn beschikking heeft om zijn bedrijfsactiviteiten te financieren.’’

Naast het eigen vermogen kan een bedrijf ook gebruik maken van vreemd vermogen door bijvoorbeeld gebruik te maken van een banklening of een vorm van alternatieve financiering. Er zijn veel verschillende soorten in de markt te vinden. Wij vertellen er meer over.

Soorten bedrijfsfinancieringen

  • Bedrijfskrediet (rekening courant)
  • Debiteurenfinanciering (factoring)
  • Zakelijke lening (bedrijfslening)
  • Zakelijke lease
  • Financial lease
  • Operational lease
  • Crowdfunding

Bedrijfsfinanciering voordelen en nadelen

Bedrijfskrediet (rekening courant)

Een rekening courant geeft je de mogelijkheid om rood te staan bij de bank. Dit is zeer geschikt voor uitgaven die je op korte termijn moet doen, maar waarvoor je pas later inkomsten uit gaat halen.

Debiteurenfinanciering (factoring)

Factoring is een financiering op basis van je debiteuren (facturen). Door gebruik te maken van factoring worden jouw facturen direct uitbetaald, waardoor je dus gelijk beschikking hebt over geld om nieuwe investeringen te maken en je bedrijf door te laten groeien.

Zakelijke lening (bedrijfslening)

Een zakelijke lening sluit je af om je bedrijf te starten of door te laten groeien. Je gebruikt het bijvoorbeeld om nieuwe investeringen te doen. De meest voorkomende zakelijke lening is de banklening.

Zakelijke lease

Zakelijke lease is een vorm van financiering die veel gebruikt wordt.Het wordt vooral gebruikt bij de inzet van grote producten, zoals machines, bedrijfsauto’s en/of computers.Er zijn twee vormen van zakelijke lease van elkaar te onderscheiden, namelijk financial lease en operational lease.

  • Financial lease

    Bij financial lease wordt jij juridisch eigenaar van het product dat je leased. De leasemaatschappij schaft het product voor je aan, waarna jij de leasemaatschappij aflossing en rente betaald. Zodra de looptijd van je leasecontract is afgelopen blijft het product jouw eigendom.

  • Operational lease

    Bij operational lease ben jij geen eigenaar van het product. Je betaald maandelijks een bedrag aan de leasemaatschappij waarvoor jij het product in bruikleen krijgt.

Crowdfunding

Crowdfunding staat voor het binnenhalen van geld via het grote publiek. Dit doe je door je verhaal aan zoveel mogelijk mensen te vertellen. Er zijn verschillende platformen te vinden waarbij je een campagne kan opzetten om geld in te zamelen voor je crowdfunding.

Waar kan ik bedrijfsfinanciering voor gebruiken?

Er zijn verschillende levensfases van een bedrijf waar een verschillende bedrijfsfinanciering bij past. Zo heb je startkapitaal, werkkapitaal en groeikapitaal. Hieronder lees je er meer over.

  • Startkapitaal

    Ga je een bedrijf beginnen? Dan heb je startkapitaal nodig. Oftewel geld om je onderneming up and running te krijgen. Dit kan je doen met eigen vermogen, maar soms heb je extra financiering nodig. In dat geval kan je op zoek gaan naar een externe vorm van bedrijfsfinanciering.

  • Werkkapitaal

    Als de zaken goed doorlopen kan er een tekort op de lopende rekening ontstaan. Als je hier een financiering voor aanvraagt dan gaat dit om een financiering van je werkkapitaal.

  • Groeikapitaal

    Wanneer je bedrijf groeit als kool dan kan deze groei ook weleens te hard gaan. Dit betekent dat je de groei van je bedrijf niet meer kan financieren. Als je deze groei wilt financieren dan ben je op zoek naar groeikapitaal.

Bedrijfsfinanciering aanvragen

Bedrijfsfinanciering kent tegenwoordig vele aanbieders. Iedere aanbieder hanteert zijn of haar eigen aanvraagprocedures. Tegenwoordig zie je dat veel aanvragen volledig digitaal gebeuren en dat een fysiek bezoek niet altijd meer nodig is.

Wanneer kom ik in aanmerking voor zakelijke financiering?

Ook hierbij geldt dat iedere vorm van bedrijfsfinanciering zijn eigen voorwaarden hanteert. Dit maakt jouw mogelijkheden een stuk groter, want waar je bijvoorbeeld niet in aanmerking komt voor een banklening kan een alternatieve vorm van bedrijfsfinanciering wellicht wel een antwoord bieden.

Meer weten over bedrijfsfinanciering?

Er is online een hoop informatie te vinden over bedrijfsfinanciering. Wil je zeker weten dat je te maken hebt met een betrouwbare partij? Dan kan je altijd kijken naar brancheverenigingen en welke partijen daarbij zijn aangesloten.