Als je op zoek bent naar een extra financieringsvorm dan denk je waarschijnlijk allereerst aan de ”klassieke” financieringen, zoals een banklening. Echter op het moment dat je verder onderzoek gaat doen zal je erachter komen dat er een groot aantal voorwaarden zijn waar je aan moet voldoen om in aanmerking te komen voor een dergelijke lening. Denk hierbij aan minimale omzeteisen en bijvoorbeeld een opgebouwde bestaansduur. Maar wat is het alternatief?

Financiering voor startende ondernemers

Als beginnende ondernemer is de kans groot dat je niet aan alle gevraagde voorwaarden kan voldoen. Je beschikt waarschijnlijk niet over voldoende jaarcijfers en als je startende bent is de kans ook groot dat je nog niet over voldoende omzet beschikt. Logisch, want je bent nog groeiende en kan niet gelijk grote omzetten draaien. Toch heb je juist als startende ondernemer behoefte aan financiering, zodat jij je bedrijf verder kan laten groeien.

Welke alternatieve financieringsvormen zijn er?

Als blijkt dat jouw onderneming (nog niet) in aanmerking komt voor een banklening, dan zal je moeten uitwijken naar andere opties. Deze opties worden ook wel alternatieve financieringsvormen genoemd. Alternatieve financiering kan een mooie uitkomst bieden voor ondernemers die niet in aanmerking komen voor een klassieke vorm van financiering. Bij de alternatieve financieringsvormen zijn de voorwaarden vaak milder en toegankelijker. Hierdoor zijn alternatieve financieringsvormen ook toegankelijk voor beginnende of kleinere ondernemers.

Crowdfunding

Crowdfunding betekent simpel gezegd dat een iemand lening vraagt die vervolgens door meerdere personen gefinancierd wordt.Deze personen worden investeerders genoemd. Nadat een persoon heeft geïnvesteerd in jouw onderneming krijgt deze persoon een rentevergoeding, of een andere vorm van vergoeding.

Voordelen van crowdfunding

 • Er zijn minder zekerheden nodig dan bijvoorbeeld de zekerheden die een bank nodig heeft om een lening te verstrekken.
 • De looptijd van een crowdfunding aanvraag hoeft niet lang te duren als jij jouw aandeel in het proces snel oppakt.
 • Crowdfunding kan gebruikt worden om de capaciteit naast een banklening te vergroten.

Lease

Een bekende vorm van alternatieve financiering is lease. Lease is een mogelijkheid op het moment dat jij nieuwe bedrijfsmiddelen nodig hebt, maar het geld niet op de plank hebt liggen om dit aan te schaffen. Met lease spreid je de kosten en maak je de grote uitgaven toch haalbaar.

Voordelen van lease

 • Het meest voor de hand liggende voordeel is dat je geen groot aankoopbedrag nodig hebt.
 • In de meeste gevallen worden de kosten voor bijvoorbeeld onderhoud en reparatie meegenomen in het leasecontract.
 • Er is geen aanbetaling of slotsom nodig. Je betaald enkel het maandbedrag wat je contractueel hebt afgesproken.

Familie en vrienden

Heb je familie of vrienden die jouw ondernemersplannen wel zien zitten? Dan staan ze er misschien voor open om te investeren in jouw onderneming. Het is aan te raden om goede, schriftelijke afspraken te maken.

Voordelen lenen van bekenden

 • Geld lenen bij familie en vrienden kan, afhankelijk van de gemaakte afspraken, een voordelige optie zijn.
 • Er zijn in principe geen vereisten nodig, tenzij je dit anders afspreekt.
 • Doordat een investering van familie en vrienden vaak gedaan wordt met een gunfactor zijn de afspraken rondom de investering     vaak flexibel van aard.

Micro krediet en MKB krediet

Een micro krediet is een zakelijk lening tot €50.000,- en een MKB krediet is een zakelijke lening van €50.000,- tot €250.000,-.

Voordelen van kredietlening

 • De lening is vrij te besteden.
 • De looptijd van een een micro krediet/MKB krediet is relatief kort, waardoor je snel weer schuldenvrij bent.
 • De aanvraagprocedure is over het algemeen een stuk korter dan de aanvraag van een banklening.

Business angels

Business angels worden ook wel informele investeerders genoemd. Het zijn vaak personen met veel kennis en ervaring in het ondernemerschap. Vanuit een zakelijk oogpunt investeren zij in ondernemingen en nemen hierbij vaak ook rol van adviseur in het bedrijf in.

Voordelen informele investeerders

 • De gunfactor is belangrijk.
 • Een business angel deelt vaak ook zijn of haar kennis en ervaring.
 • Vaak vinden de investeringen al plaats in de vroege groeifase van een onderneming.

Voordelen van FreelanceFactoring:

 • Er zijn geen minimale omzeteisen aan verbonden.
 • Het is snel geregeld.
 • Uitbesteding debiteurenbeheer meer.
 • Geen faillissementsrisico.
 • Mogelijk vanaf één factuur.

FreelanceFactoring is factoringspecialist voor zzp’er, freelancers en kleinere ondernemers. Waar de bank ”nee” zegt denkt FreelanceFactoring mee naar mogelijkheden om je van dienst te kunnen zijn. Met deze reden leveren wij maatwerk aan onze klanten. Wij hanteren geen standaard tarieven, maar denken mee naar een factoring structuur die voor jou het gunstigst is.

Kunnen wij je helpen met het financieren van jouw bedrijf?

Wij denken graag met onze klanten mee. Ben jij benieuwd of wij iets voor jou kunnen betekenen? Neem gerust contact met ons op. Wij denken graag met je mee hoe wij jou van dienst kunnen zijn met factoring.