Wat is het, en hoeveel heeft jouw bedrijf nodig?

Werkkapitaal is simpel gezegd het geld dat je nodig hebt om aan al je dagelijkse financiële verplichtingen te kunnen voldoen. Dit bereken je door het verschil tussen je vlottende activa en vlottende passiva te berekenen.

Wat is werkkapitaal?

Zoals hierboven wordt uitgelegd, is werkkapitaal het geld dat je nodig hebt om aan je dagelijkse financiële verplichtingen te voldoen. Hierbij hoort het aanvullen van voorraden, het uitbetalen van salarissen, het betalen van je leveranciers en de huur van een bedrijfsruimte bijvoorbeeld.

Hoeveel werkkapitaal heeft jouw bedrijf nodig?

Het is belangrijk om een goede afweging te maken hoeveel werkkapitaal jouw bedrijf nodig heeft. Je hebt natuurlijk voldoende nodig om te voldoen aan je dagelijkse financiële verplichtingen, maar een teveel aan werkkapitaal is niet bevorderlijk. Een te veel aan werkkapitaal ontstaat bijvoorbeeld als je te grote voorraden aanhoudt of als er te veel geld vastzit in debiteuren. Hierdoor ben je niet in staat om nieuwe investeringen te maken en je bedrijf door te laten groeien. Het vinden van een gezonde balans hierin is dus belangrijk en essentieel.

Werkkapitaal uit externe financieringsvormen

Er zijn verschillende financieringsvormen die je kan gebruiken om werkkapitaal te genereren.Hierbij is het belangrijk dat je goed overweegt welke financiering bij welke investering past. Een langlopende lening past bijvoorbeeld niet bij een kortlopende investering en visa versa. Maak hierin dus een overwogen besluit.

  • Rekening-courant
    Een rekening-courant sluit je af bij je bank. Het houdt in dat je tot een bepaald bedrag in de min mag staan. Over het bedrag dat je gebruikt betaal je de bank de rente.
  • Leverancierskrediet
    Sommige leveranciers bieden de mogelijkheid een product op krediet af te nemen. Dit betekent dat je het product + een stukje rente maandelijks afbetaald aan de leverancier.
  • Leasing
    Wil je een bedrijfsmiddel financieren dan is lease een mogelijkheid. Door leasing krijg je beschikking over het bedrijfsmiddel waarna je maandelijks de leasemaatschappij betaalt. Afhankelijk van je leasecontract ben je na afloop van het contract eigenaar van het bedrijfsmiddel of lever je het weer in.

Factoring als werkkapitaalfinanciering

Factoring is een vorm van financiering waarbij je facturen direct worden uitbetaald, ongeacht de betalingstermijn van je klant. Waar je geld eerst gemiddeld 30 dagen vast zou zitten in een betalingstermijn, heb je door gebruik te maken van factoring direct beschikking over je geld. Daarnaast wordt het debiteurenbeheer uit handen genomen en het faillissementsrisico verzekerd. Hierdoor onderneem jij zorgeloos en laat jij je bedrijf doorgroeien.

Probeer ons uit met één factuur!

FreelanceFactoring biedt een flexibele vorm van factoring , waarbij jij bepaalt of je factoring inzet voor één of meerdere facturen. Dit betekent dat jij factoring al uit probeert met één factuur! Wil je meer informatie? Neem gerust contact met ons op voor meer informatie of vraag een vrijblijvende offerte op.

Contact Offerte aanvragen