Steeds meer banken wijzen kredietaanvragen van kleine ondernemers (zzp en mkb) af. Vooral voor jonge bedrijven blijkt het moeilijk om aan de acceptatiecriteria van banken te voldoen. Dit belemmert de groei en zorgt voor onnodige faillissementen.

Uit het rapport “Leasing en factoring: kansrijke financieringsinstrumenten” opgesteld door Panteia blijkt dat veel ondernemers niet op de hoogte zijn van de mogelijkheden van leasing en factoring als alternatief voor een banklening.

Factoring ZZP en Factoring MKB

Leasing en factoring bieden zowel voor zzp’ers als mkb’ers volop mogelijkheden om aan extra werkkapitaal te komen. Beide financieringsvormen financieren op basis van activa waardoor ze uitermate geschikt zijn voor kleine en startende ondernemingen. Uit het rapport blijkt dat vooral  de voordelen van factoring nog onbekend zijn onder ondernemers.

Factoring helpt ondernemers met het direct innen van openstaande vorderingen. Zeker bij lange betaaltermijnen kan dit een zeer waardevol instrument zijn. Openstaande vorderingen worden onafhankelijk van de betaaltermijn van de opdrachtgever direct omgezet in liquide middelen. Naast dat de factoringmaatschappij wacht op de betaaltermijn van de opdrachtgever, neemt deze ook het debiteurenbeheer over.

Factoring, onbekend maakt onbemind?

Factoring is onder zzp’ers en het mkb nog relatief onbekend omdat veel ondernemers verwachten dat deze vorm van financiering alleen is weggelegd voor de allergrootste bedrijven. Daarnaast zijn ondernemers bang voor de kosten en de invloed die factoring heeft op de klantrelatie. Het rapport van Panteia geeft aan dat door deze vooroordelen factoring nog niet wordt gezien als een goed alternatief voor een banklening. Hetzelfde rapport geeft aan dat ondernemers die wel bekend zijn met factoring juist heel positief zijn over de dienstverlening en in de toekomst zeker opnieuw gebruik zullen maken van factoring. Onbekend maakt onbemind, terwijl juist veel bedrijven geholpen kunnen zijn met deze alternatieve financieringsvorm.

In Nederland is een aantal factoring bedrijven die zich focussen op factoringdiensten voor ondernemers. Heldere werkprocessen en duidelijke kostenstructuren zorgen voor een transparante dienstverlening waar veel ondernemers van profiteren. Daarnaast eisen deze factoringbedrijven geen minimumomzet waardoor ook ondernemers met lage factuurbedragen hun facturen kunnen laten voorfinancieren.

Wilt u meer informatie over de mogelijkheden die factoring kan bieden? FreelanceFactoring is een factoringbedrijf dat zich focust op factoring voor zzp’ers, freelancers en kleine mkb’ers. Op www.freelancefactoring.com vindt u meer informatie over de dienstverlening en kunt u vrijblijvend een offerte opvragen.