Factoring en payrolling zijn beide aan een opmars bezig. Als zzp’er heb je veel vrijheid en alle ruimte om jouw eigen opdrachten te zoeken. Daar tegenover staat dat je minder zekerheden hebt in vergelijking met mensen in loondienst. Factoring of payrolling zijn twee verschillende opties die je als zzp’er hebt om meer zekerheid te creëren. Steeds meer zzp’ers overwegen om hun facturen te laten voorfinancieren door een factoringbedrijf of om te kiezen voor een payroll constructie. In dit artikel bespreken wij wat de voor- en nadelen van de twee opties zijn.

Kies je als ondernemer voor factoring of payrolling?

Beide constructies hebben hun eigen voor- en nadelen. Payrolling biedt veel zekerheden maar heeft als nadeel dat je in loondienst gaat. Het enige waar je als “ondernemer” nog voor moet zorgen zijn nieuwe opdrachten. Factoring zorgt voor een snelle betaling en neemt al het debiteurenbeheer en het faillissementsrisico over, verder blijf je recht hebben op alle voordelen als ondernemer en de bijbehorende risico’s die horen bij het ondernemerschap.

Als je niets te maken wilt hebben met administratieve lasten, niets geeft om je ondernemers status en graag een sociaal vangnet wilt hebben, dan is payrolling een goede keuze. Wil je wel alle vrijheden (en risico’s) behouden die horen bij het zelfstandig ondernemerschap maar wel direct de betaling van je facturen zien? Overweeg dan je facturen te laten voorfinancieren door een factoringbedrijf.

Wat houdt payrolling in?

Als je kiest voor payrolling, dan wordt het payrollbedrijf je juridisch werkgever. Dit betekent dat zij voor alle administratieve verplichtingen zorgen. Daarnaast heb je net als andere mensen in loondienst verzekeringen voor ziekte, werkloosheid en arbeidsongeschiktheid. Omdat je elke maand loon krijgt uitbetaald, ben je ook verzekerd van betaling en is er geen debiteurenrisico.

Wat payroll niet voor je regelt zijn nieuwe opdrachten, daar moet je zelf nog acquisitie voor plegen. Payrolling kan het leven simpeler maken voor een zelfstandige. Maar ben je eigenlijk nog wel een echte ondernemer als je kiest voor een payroll constructie? Omdat je maandelijks een loonstrook krijgt van het payrollbedrijf, ziet de belastingdienst je in ieder geval niet als ondernemer. Dit betekent dat kosten die normaal gesproken zakelijk zijn, nu volledig privé moeten worden betaald. In het geval dat je recht hebt op zelfstandigenaftrek verlies je deze ook. Niet gezien worden als ondernemer kan natuurlijk ook een voordeel zijn, zo heb je geen inschrijving bij de KvK of VAR verklaring nodig.

Waarom zou je voor payrolling kiezen?

Je kiest voor payrolling als je op zoek bent naar zekerheid en als je het ondernemerschap niet ambieert. Payrolling biedt je vrijwel dezelfde zekerheden als dat je in loondienst bent. Zo ben je verzekerd voor ziekte, werkloosheid en arbeidsongeschiktheid. Daarnaast heb je ook de zekerheid dat je op een vaste dag in de maand je loon ontvangt. Je hebt hiervoor niet de administratieve taak om facturen te maken, betalingstermijnen af te wachten en debiteurenbeheer te voeren.

Factoring helpt je betalingstermijnen overbruggen

Factoringbedrijven helpen bij de overbrugging van betaaltermijnen. In plaats van wachten op het betaalmoment van je opdrachtgever, keert het factoringbedrijf vrijwel direct het bedrag uit waar je recht op hebt. Vervolgens wachten zij op de uitbetaling van de factuur en nemen het verdere debiteurenbeheer uit handen. Je haalt hiermee je geldstroom naar voren en beschikt direct over het geld waar je recht op hebt. Zeker als een opdrachtgever een lange betaaltermijn hanteert of als je een periode zonder opdracht hebt gezeten, kan dit een aantrekkelijke oplossing zijn.

Zzp’ers die gebruik maken van factoring blijven op en top ondernemer, het enige wat uit handen wordt gegeven is het wachten op de betaaltermijn en het faillissementsrisico van opdrachtgevers. In vergelijking met een payroll constructie, biedt deze constructie minder zekerheden. Daar staat tegenover dat je wel zelf de beschikking blijft houden over jouw totale factuurbedrag en in aanmerking blijft voor de zelfstandigenaftrek en btw-aftrek.

factoring zzp

De voor- en nadelen van factoring

Voordelen van factoring

  • Factoring biedt direct geld zonder daarvoor schuld aan te gaan.
  • Je komt in aanmerking voor zelfstandigenaftrek en btw-aftrek.
  • Je debiteurenbeheer wordt overgenomen.
  • Het faillissementsrisico van je opdrachtgever wordt overgenomen.

Nadelen van factoring

  • Factoring biedt minder zekerheden dan payrolling.
  • Je behoudt de risico’s van het ondernemen.

De kosten van factoring

De tarieven van payrolling en factoring worden vaak berekend als een percentage van het totale factuurbedrag. Sommige bedrijven zullen daarnaast inschrijfkosten of opstartkosten in rekening brengen. In de regel ontlopen de percentages elkaar niet veel en zullen de kosten gemiddeld tussen de 3 en 5% van het totale factuurbedrag liggen.

Wil je factoring uitproberen?

FreelanceFactoring is een factoring bedrijf dat zich focust op factoring voor zzp’ers, freelancers en kleine mkb’ers. Onze dienstverlening is al beschikbaar vanaf één factuur en is vrijblijvend uit te proberen. Vraag eenvoudig een offerte aan via onderstaande knop.

Vraag direct een vrijblijvende offerte aan