DSO is een afkorting van Days Sales Outstanding. De DSO staat voor het gemiddelde aantal dagen dat een factuur openstaat. Oftewel vanaf het moment dat de dienst of product geleverd is tot aan de betaling. Hoe lager de DSO van je onderneming is, hoe beter. Maar hoe zorg je ervoor dat je DSO zo laag mogelijk is? En wat zijn de gevolgen van een hoge DSO?

Een hoge DSO betekent dat er veel geld vast zit in facturen. Dit kan verschillende redenen hebben. Denk maar eens aan bedrijven die lange betalingstermijnen hanteren. Vaak zie je dit terug bij grote corporaties die door een machtspositie lange betalingstermijnen kunnen afdwingen. Of doordat de debiteurenadministratie van je bedrijf niet helemaal op orde is en er hierdoor veel facturen overdue blijven staan.

Voor je onderneming kan een hoge DSO veel negatieve gevolgen met zich mee brengen. De cashflow van je bedrijf kan stagneren, waardoor je in een financiële spagaat terecht komt. Zodra je deze financiële spagaat niet kan overbruggen loop je het risico dat je steeds meer onder water komt te staan.

Er zijn verschillende manieren om je DSO laag te houden. Hierdoor voorkom je dat je in een financiële spagaat terecht komt of kan je ervoor zorgen dat je deze spagaat gemakkelijk(er) kan overbruggen. De meest voorkomende zijn:

  • Effectief debiteurenbeheer

Zorg ervoor dat je debiteurenbeheer op orde is. Dit is essentieel om ervoor te zorgen dat je facturen tijdig betaald gaan worden. Bij veel bedrijven zie je dat het debiteurenbeheer een klusje is wat niet altijd even strak opgevolgd wordt. Vaak heeft dit als reden dat er geen specifiek persoon is die het debiteurenbeheer oppakt, waardoor iedereen het uiteindelijk te druk heeft om deze taak op te pakken. Het wordt ook vaak niet als het leukste klusje gezien, wat ervoor zorgt dat deze taak onderop het prioriteitenlijstje belandt. Dit is zonde! Want iedere dag dat een factuur langer dan de afgesproken betalingstermijn openstaat kost geld. Lees hier onze tips voor het voeren van goed debiteurenbeheer.

  • Controleer je klanten op kredietwaardigheid

Op het moment dat je zaken gaat doen met een klant is het belangrijk om te controleren of deze klant wel in staat is om jouw factuur te gaan betalen. Dit kan je doen door bijvoorbeeld de jaarcijfers van het bedrijf op te vragen bij de KVK. Op deze manier krijg je inzicht in de financiële positie van het bedrijf van je klant en kan je een inschatting maken of je klant in staat is om jouw factuur te betalen. Lees hier meer over de kredietwaardigheid van je klanten. 

  • Kredietverzekering

Het is ook mogelijk om een kredietverzekering af te sluiten. Op deze manier verzeker je jezelf tegen wanbetalers en faillissementen van je klanten. Hou er rekening mee dat niet ieder bedrijf te verzekeren is. Op het moment dat een bedrijf niet te verzekeren is dan betekent dit vaak ook dat de financiële positie van dit bedrijf niet de beste is. Hierdoor kan je jezelf afvragen of je het risico wilt lopen op wanbetaling op het moment dat je klant niet te verzekeren is.

  • Factoring

Door gebruik te maken van factoring worden jouw facturen direct uitbetaald. Daarnaast zijn je facturen verzekerd door middel van een kredietverzekering en wordt het debiteurenbeheer van je overgenomen. Het is een combinatie van bovenstaande manieren die ervoor zorgt dat je zekerheid hebt van een snelle betaling. Daarnaast is factoring een alternatieve vorm van financiering, omdat je direct beschikking hebt over je liquide middelen.

FreelanceFactoring begrijpt dat geen één ondernemer graag wacht op de betalingstermijnen van zijn of haar klanten. Daarom bieden wij antwoord op de vraag van ondernemers ”kan ik niet sneller betaald krijgen?”.

Neem gerust contact met ons op of vraag vrijblijvend een offerte aan. Wij helpen je graag verder.

Contact Offerte aanvragen