Zzp’ers die bij een bank aankloppen voor financiering krijgen steeds vaker ‘nee’ te horen. Zelfs als aantoonbaar wordt gefactureerd aan goede opdrachtgevers en de jaarcijfers goed zijn, vindt een bank het moeilijk om een financiering te verstrekken. Dit lijkt op het eerste gezicht vreemd, een zzp’er met mooie cijfers moet toch een lening kunnen krijgen?

Een banklening is voor veel zzp’ers lastig om af te sluiten

Toch is het vanuit het bank oogpunt te begrijpen waarom men hier terughoudend mee is. Een bank kan worden gezien als een kruk op drie poten, elke poot staat voor een peiler die noodzakelijk is voor het verkrijgen van een lening. Zodra een poot wordt weg gehaald, valt het krukje om. De drie poten van een bank zijn: Zekerheid, Onderpand en Trackrecord. Zolang een onderneming aan alle drie de peilers kan voldoen, zal een lening zonder probleem worden verstrekt. Helaas kunnen de meeste zzp’ers in Nederland zelden genoeg zekerheid of onderpand bieden om aan de eisen van een bank te voldoen. Gevolg: het krukje wankelt en een lening zal niet worden toegewezen.

Alternatief financieringsmiddel

Er zijn oneindig veel goede redenen te bedenken waarom een zzp’er behoefte heeft aan financiering. Voor deze groep kan factoring een oplossing zijn. Factoring is een relatief onbekend begrip onder zzp’ers maar heeft veel voordelen. Door gebruik te maken van factoring laat een ondernemer zijn facturen voorfinancieren. Vrijwel direct na het versturen, ontvangt de ondernemer nagenoeg het gehele factuurbedrag op zijn of haar rekening. De factormaatschappij wacht vervolgens op de gehanteerde betalingstermijn van de opdrachtgever. De ondernemer haalt hiermee zijn cashflow een flink stuk naar voren en beschikt direct over liquide middelen om alle inkomende facturen te voldoen of in extra groei te investeren.

Hoe werkt factoring? factoring zzp

Factoring voor zzp’ers

De reden waarom zzp’ers vaak wel in aanmerking komen voor factoring is het feit dat de opdrachtgever van de zzp’er de factuur moet voldoen aan de factoringmaatschappij terwijl bij een banklening het de zzp’er is die de lening moet terugbetalen. Factoringmaatschappijen zijn dan ook veel meer geïnteresseerd in de zekerheden en trackrecord die een opdrachtgever kan bieden.

Bij een goede (kredietwaardige) opdrachtgever kan een zzp’er een factoringovereenkomst sluiten. Hierdoor komen ook startende zzp’ers of zzp’ers met lage omzetcijfers in aanmerking voor factoring. Bijkomend voordeel is de snelheid van het proces, een factoringovereenkomst is veel sneller af te sluiten en te beëindigen dan een banklening. Deze voordelen zorgen ervoor dat steeds meer zzp’ers in Nederland gebruik maken van factoring.

Wil je meer informatie ontvangen? Neem dan contact met ons op of vraag direct een vrijblijvende offerte aan via onderstaande button.

Contact Offerte aanvragen