Wat zijn liquide middelen?

Wat zijn liquide middelen eigenlijk? De exacte definitie is een vorm van chartaal- of giraal geld. Echter andere beleggingen die op zeer korte termijn in geld kunnen worden omgezet worden ook gezien als liquide middelen. Deze korte termijn staat gelijk aan 12 maanden. Simpel gezegd zijn liquide middelen al het geld dat een bedrijf in kas of op de bankrekening heeft staan.

Voorbeelden van liquide middelen

Op de balans vind je de post van liquide middelen terug aan de linkerkant onder debet. De post valt onder de vlottende activa omdat het op korte termijn contant gemaakt kan worden. We kunnen er dus op korte termijn betalingen mee verrichten. Officieel vallen er meer soorten gelden onder deze categorie. Denk aan de volgende gelden:

liquide middelen

 

Liquide middelen en liquiditeit

Liquiditeit zegt iets over de status van de liquide middelen. Er zijn verschillende redenen gegeven waarom liquiditeit belangrijk is. Of het nu gaat om rekeningen betalen, investeren of een gezonde onderneming op de balans zetten: liquiditeit is van belang. Hier zal je als ondernemer scherp op moeten zijn. Het is natuurlijk niet wenselijk dat een investeringskans aan je voorbij schiet, omdat je een fout hebt gemaakt in het berekenen van je liquiditeit. Aan de andere kant als je ratio’s niet op orde zijn, dan kan het lastiger worden investeerders aan te trekken.

Hoe bereken ik mijn liquiditeit?

Om wat nuttigs te kunnen zeggen over je liquiditeit moet je het eerst berekenen. De meest gebruikte wijze om je liquiditeit vast te stellen is door je current ratio te berekenen. De formule is vrij simpel: current ratio = vlottende activa + liquide middelen / kort vreemd vermogen.

We hebben een voorbeeld gemaakt om de berekening te verduidelijken:

€ 18.500 (vlottende activa) + € 8.500 (l.M.) / € 14.500 (kort vreemd vermogen) = 1.86

Dit bedrijf heeft een current ratio van boven de 1 en is hiermee voldoende liquide. Deze berekening is van belang voor jou als ondernemer zijnde. Een onderneming met een current ratio boven de 1 wordt gezien als een gezonde onderneming. Is jouw ratio lager? Dan is dit een signaal om actie te ondernemen. Bijvoorbeeld meer contante genereren op je balans creëren of je kortlopende schulden verminderen.

Liquiditeit verbeteren

Het debiteurenbeheer is een belangrijk onderdeel van de liquiditeit. Begrijpelijk is dat openstaande facturen laaghangend fruit zijn als het gaat om de verbetering van liquiditeit. Door goed debiteurenbeheer in te zetten heb je sneller beschikking over je geld.

Verbeter je liquiditeit met factoring

Wil je de administratieve rompslomp van het debiteurenbeheer liever niet in eigen handen hebben dan biedt factoring een antwoord. Factoring neemt niet alleen het debiteurenbeheer van de ingediende facturen over, maar betaald deze ook nog eens direct uit! Dit betekent dat je niet hoeft te wachten op de betalingstermijn die je hebt afgesproken met de opdrachtgever.

Factoring bij FreelanceFactoring

FreelanceFactoring biedt een flexibele vorm van factoring aan waarbij je zelf bepaald welke facturen je wel en welke facturen je niet via factoring laat verlopen. Daarnaast levert FreelanceFactoring meer voordelen. Zo heb je geen zorgen meer om het faillissementsrisico én heb je dus geen omkijken meer naar het debiteurenbeheer.

‘’Het gebruik van factoring verbetert je liquiditeit, doordat je direct beschikking krijgt over liquide middelen.’’

factoring