Je factuur op tijd betaald
Betaald krijgen na het opleveren van een klus geeft elke zelfstandige een goed gevoel. Het versturen van een grote factuur werkt motiverend en geeft je energie om nieuwe projecten aan te pakken.
Helaas wordt vervolgens niet elke factuur op tijd betaald. Kredietverzekeraar Atradius geeft aan dat in Nederland gemiddeld 34% van alle vorderingen te laat wordt betaald. De kans is dan ook groot dat elke zelfstandige er vroeg of laat tegenaan loopt dat een factuur te laat wordt betaald.
Hoewel het lastig is om de betaalmoraal van je opdrachtgever te veranderen, kun je wel zorgen dat je zelf alles er aan hebt gedaan om facturen op tijd betaald te krijgen.
Praktische tips om je factuur sneller betaald te krijgen
Ondanks dat onderstaande tips voor veel ondernemers “inkoppertjes” lijken, kunnen ze wel bij te dragen om je factuur sneller betaald te krijgen:
- Zorg voor een nette, overzichtelijke factuur met daarop alle benodigde informatie
- Informeer bij je opdrachtgever of deze nog specifieke factuureisen heeft, zoals een PO-nummer of contractnummer
- Onderbouw je factuur met een opdracht bon, urenstaat of akkoord van de opdrachtgever
- Hanteer een reële betaaltermijn, een betaaltermijn van 7 dagen is vaak niet haalbaar voor een groot bedrijf.
Aanvullende tips om op tijd betaald te krijgen
Leg op voorhand alle afspraken vast in een contract. Dit lijkt een dooddoener maar het gebeurt vaak dat een zelfstandige alvast aan de slag gaat voordat alle afspraken geformaliseerd zijn. Een nieuwe opdracht is belangrijk en je vertrouwt er in zo’n geval op dat alles wel goed zal komen. En in veel gevallen komt het ook goed maar het wordt toch lastiger om afspraken te maken over uurtarief en betaaltermijn als je al begonnen bent. Je bent immers al begonnen, je opdrachtgever heeft hierdoor een streepje voor in de onderhandeling.
Kleine fouten in je factuur kunnen een reden zijn voor opdrachtgevers om je factuur niet in te boeken en dus niet uit te betalen. Maak daarom professioneel ogende facturen waarop alle benodigde informatie staat. Vermeld in ieder geval helder wat je factureert, het totaal bedrag wat de klant moet betalen en de afgesproken betalingstermijn. Maak het zo makkelijk mogelijk om te betalen. Dit kun je doen door duidelijk je rekeningnummer en btw nummer te vermelden. Speel kort op de bal! Stuur een factuur op de dag dat dit kan en neem direct contact op met je opdrachtgever als er nog niet betaald is na het verstrijken van de vervaldatum. Je geeft hiermee aan dat jij het debiteurenbeheer serieus neemt en dat je dit ook verwacht van de opdrachtgever.
Verschil tussen te laat betalen en een lange betaaltermijn
Er is een verschil tussen te laat betalende klanten en een lange betalingstermijn. De gemiddelde betalingstermijn in Nederland is op dit moment ongeveer 42 dagen. Als jouw opdrachtgever een lange betalingstermijn hanteert kun je er zelden iets aan doen om dit te versnellen. Wel kun je onderzoeken of factoring een oplossing kan zijn. In dat geval schakel je een bedrijf in die helpt om je facturen voor te financieren. Je hebt dan het geld vaak al binnen enkele uren op je rekening en bent verlost van verder debiteurenbeheer.
Voor zzp’ers en freelancers is factoring een relatief nieuw begrip, veel traditionele factoringmaatschappijen eisen een minimale omzet van een half miljoen of meer. Bedrijven die factoring speciaal voor zzp’ers aanbieden hanteren geen minimale omzet, zorgen voor een snelle cashflow en gaan zorgvuldig om met de relatie die jij hebt met je opdrachtgever. Jij kunt je hierdoor focussen op je opdrachten zonder de sores die hoort bij het betaald krijgen van facturen.
Met behulp van factoring je factuur sneller betaald
Sinds een aantal jaar bieden enkele factoringbedrijven een product aan waarbij zzp’ers facturen kunnen laten voorfinancieren (factoren). Door je facturen te laten factoren krijg je als zzp’er altijd direct na het versturen van de factuur uitbetaald. Je bent hierdoor niet langer afhankelijk van de betaaltermijn van je opdrachtgever en kan je focussen op het belangrijkste, namelijk ondernemen. Omdat factoring voor zzp’ers een nieuw product is, is deze vorm van financiering relatief onbekend. Dit is zonde, want voor veel ondernemers kan dit product een interessante oplossing bieden.
Wil je meer informatie over de mogelijkheden die factoring kan bieden? Neem gerust contact op en wij helpen je graag verder.