Insolventie betekent dat een bedrijf niet meer in staat is om aan zijn of haar financiële verplichtingen te voldoen. Komt een bedrijf hier niet uit dan gaat het bedrijf failliet. Insolventie kan in die zin gezien worden als een voorstadium van het faillissement.
Wat houdt insolventie in?
Als een bedrijf niet meer in staat is om aan zijn of haar financiële verplichtingen te voldoen, dan kan het bedrijf tijdens de insolventie op zoek gaan naar mogelijkheden om uit de financiële problemen te komen. In de regel zijn er drie mogelijkheden om uit insolventie te komen, namelijk:
- Faillissement
- Surseance van betaling
- Wet schuldsanering voor natuurlijke personen
Met een surseance van betaling wordt simpel gezegd een uitstel van betaling bedoeld. Dit wordt toegekend door de rechtbank. Tijdens de surseance krijgt een bedrijf de kans om faillissement te voorkomen. Dit gebeurt vaak door met de schuldeisers om tafel te gaan en hiermee een crediteurenakkoord af te spreken. Met een crediteurenakkoord wordt besproken dat er een gedeelte van de schuld wordt kwijtgescholden. Komt het bedrijf hier niet uit? Dan zal het bedrijf alsnog failliet gaan.
In zee met een nieuwe opdrachtgever? Check het insolventieregister
Op het moment dat je met een nieuwe opdrachtgever in zee gaat is het een goed idee om het insolventieregister te controleren. Dit verkleint je debiteurenrisico. Het is een makkelijk gegeven om te controleren en kan je achteraf een hoop rompslomp besparen.
Het gevaar van insolventie
Insolventie betekent dat het bedrijf in zwaar weer terecht is gekomen. Als het om je eigen onderneming gaat dan zal je alles op alles moeten zetten om een faillissement te voorkomen, maar als een bedrijf waar je zaken mee komt in insolventie komt dan is het zaak om te bekijken hoe je ervoor kan zorgen dat je alsnog (gedeeltelijk) betaald gaat krijgen. Gaat een bedrijf waar je zaken mee doet failliet en heb je hier geen verzekering voor? Dan is er een kleine kans dat je nog betaald krijgt, want preferente instanties zoals de Belastingdienst zullen altijd als eerste betaald worden. Hierna is de geldbuidel vaak al leeg.
Tips om insolventie te voorkomen
Insolventie ofwel de kans op insolventie kan worden verkleind door het volgende:
- Een goede boekhouding, zodat je altijd een goed overzicht hebt van je kosten en inkomsten en niet boven je marge gaat uitgeven.
- Goed debiteurenbeheer, waarbij je ervoor zorgt dat je facturen op tijd betaald worden waardoor je onderneming een goede liquiditeit blijft behouden.
- Kijk vooruit, waardoor je financiële problemen voorblijft. Een goede planning is hierbij van belang, zodat je weet waar je aan toe bent. Ook in de toekomst.
Factoring biedt de oplossing!
Naast goed debiteurenbeheer biedt factoring ook een mooie oplossing om je liquiditeit en cashflow op gang te houden. Door gebruik te maken van factoring worden jouw facturen namelijk direct uitbetaald. Dit betekent dat jij niet meer hoeft te wachten op de betalingstermijn die jij met je debiteur hebt afgesproken. FreelanceFactoring biedt factoring aan waarbij ook het debiteurenbeheer van de overgenomen factuur wordt uitgevoerd. Heb je geen tijd of zin om zelf (negatieve) energie te besteden aan het debiteurenbeheer? Dan biedt factoring een mooie oplossing.