Er zijn een aantal zaken die je moet regelen op het moment dat je ZZP’er wilt worden. Ze zeggen weleens een goed begin is het halve werk en dat is met de start van het ondernemerschap net zo. Een goede voorbereiding voorkomt verrassingen en helpt je goed op weg om succesvol als zzp’er aan de slag te gaan.

Wat heb je nodig als ZZP’er?

Om zzp’er te worden schrijf je je in bij de KVK, maar voordat je dit doet is het belangrijk dat je wat voorbereiding treft. Het is belangrijk om te onderzoeken of het ondernemerschap wel bij je past. Op de website van de KVK kan je een ‘’KVK Krachtmeting’’ doen waarin je checkt hoe jouw ondernemersvaardigheden ervoor staan.

Daarnaast is het ook van belang om te controleren of je echt als ondernemer werkzaam bent of dat je schijnzelfstandig aan het werk bent. Bij schijnzelfstandigheid voldoe je niet aan de voorwaarden om zelfstandige te zijn en behoor je eigenlijk in loondienst. De wet DBA geeft je de richtlijnen hiervoor.

Meer weten over wat er nodig is om als zzp’er te starten? Lees het op de website van de KVK.

Heb je al aan financiering gedacht?

Om als zzp’er te starten heb je startgeld nodig. Bijvoorbeeld om de eerste middelen te kopen om je onderneming te starten. Denk aan een laptop, een mobiel, voorraad, een boekhoudsysteem en bijvoorbeeld inventaris om een werkplek in te richten. Als je zelf geen kapitaal hebt om deze investering te maken, zal je op zoek moeten gaan naar een financiering. Een banklening is een voor de hand liggende financiering, maar is voor startende ondernemers vaak geen optie vanwege de strenge voorwaarden waar je aan moet voldoen. Gelukkig zijn er anno 2024 een hoop alternatieve vormen van financiering te vinden, zoals factoring waarbij facturen direct worden uitbetaald.

Leer van andere ZZP’ers om je heen

Een goede leerschool vind je in andere ZZP’ers. Collega’s heb je natuurlijk niet direct, maar het is goed om een netwerk op te bouwen van soortgelijke zzp’ers, zodat je ervaringen kan uitwisselen en van elkaar kan leren.

Het aantal ZZP’ers blijft groeien

Er zit al jaren een stijgende lijn in het aantal zzp’ers. In 2013 was 11% van alle werkende zzp’er, maar inmiddels is dat gestegen naar 13%. Tot op heden zit er dus een stijgende lijn in het aantal zzp’ers. De grootste stijging is te vinden in de sector energievoorziening, terwijl er een daling terug te zien is in de landbouw, bosbouw en visserij.