Nieuwe opdrachten binnenhalen is een belangrijk onderdeel van een freelance onderneming. Zonder opdrachten immers geen business. Maar hoe vergroot je succesvol jouw klantenkring? Wij geven je drie tips om nieuwe opdrachten binnen te halen.

Tip 1: Netwerken

Netwerken is een belangrijk gedeelte van het ondernemen als je freelancer bent. Een groot netwerk zorgt ervoor dat je gemakkelijker connecties kan maken met potentiële klanten. Daarnaast heb je ook een grotere kans dat potentiële klanten jou via via kunnen vinden. Binnen het netwerken zijn veel verschillende varianten te vinden. Zo kan je onderscheid maken tussen online en offline netwerken.

Online netwerken

Een platform als LinkedIn leent zich perfect om een netwerk database op te stellen. Via LinkedIn kan je niet alleen linken met personen die je kent, maar ook met potentiële klanten. Daarnaast zijn er ook verschillende platformen voor ZZP’ers te vinden waarin de mogelijkheid wordt gegeven om te netwerken.

Offline netwerken

Offline netwerken kan bijna overal. Op een verjaardag, in de supermarkt of op het schoolplein. Natuurlijk zijn dit voorbeelden van plekken die niet per se bedoeld zijn om te netwerken, maar als ondernemer is het wel belangrijk om overal een kans in te zien.

Wil je wat gerichter te werk gaan dan zijn er ook offline genoeg netwerkbijeenkomsten voor ondernemers te vinden. Zo worden er vanuit verschillende organisaties netwerkbijeenkomsten georganiseerd voor ondernemers. Open Coffee is hier een mooi voorbeeld van. Ook branche gerelateerd beurzen zijn mooie gelegenheden om te gebruiken als netwerkgelegenheid.

Voorbeelden waar je offline kunt netwerken:

  • congressen, workshops, seminars
  • opleidingen en trainingen
  • verjaardagen, borrels en recepties
  • vak- en regionale netwerken

(Bron: opsomming van KVK.nl)

Tip 2: Plaats jouw nieuwe opdrachten online

Op verschillende websites is het mogelijk om je openstaande opdrachten te plaatsen. Een voorbeeld hiervan is ZZP-Online. ZZP-Online is een platform waar vraag en aanbod bij elkaar worden gebracht. Opdrachtgevers plaatsen hun openstaande klussen op de site. Jij ontvangt bij relevante opdrachten direct een berichtje, zodat jij kan reageren op een nieuwe opdracht.

*ZZP-Online berekent op dit moment als gebaar naar alle ZZP’ers die door corona in een moeilijke periode terecht zijn gekomen geen inschrijfgeld. Dit betekent dat je kosteloos een profiel kan aanmaken en kan reageren op de verschillende opdrachten.

Tip 3: Service

Bestaande klanten kunnen van grote waarde zijn om nieuwe klanten te vinden. Vraag bijvoorbeeld aan je bestaande klantenkring om een review achter te laten op Google. Dit verbetert jouw online vindbaarheid en helpt potentiële klanten een beter beeld over jouw onderneming te vormen. Daarnaast is mond tot mond reclame een van de beste vormen van reclame die je kan hebben. Als jouw klant tevreden is dan zal je klant dit sneller doorvertellen aan anderen. Dit kan jou weer klanten opleveren!

Een tevreden bestaande klantenkring

Een tevreden bestaande klantenkring is dus belangrijk. Want je hebt er niets aan als je druk bezig bent met het werven van nieuwe klanten, terwijl je bestaande klanten een voor een weggaan. Een goede basis is essentieel en een goede (klanten)service ook. Een goede klantenservice begint al met de praktische kant van je onderneming, zoals je bereikbaarheid, de snelheid van reageren en de duidelijkheid van je communicatie. Hier kan je al veel winst behalen. Daarnaast heb je het ook het ”extraatje” waarmee je waardering aan je bestaande klantenkring kan tonen. Denk maar eens aan het versturen van een presentje, het sturen van een kaartje of gewoonweg een keer persoonlijk langsgaan.

Factoring

Heb je een nieuwe opdracht binnengehaald, maar wil je liever niet wachten op de betalingstermijn die je nieuwe klant hanteert? FreelanceFactoring helpt ondernemers door facturen binnen 24 uur uit te betalen. Hierdoor ontvang jij direct je geld, terwijl FreelanceFactoring de betalingstermijn van je klant afwacht. Daarnaast neemt FreelanceFactoring het debiteurenbeheer over en wordt het faillissementsrisico verzekerd.

Meer weten over factoring?

Neem contact op Vraag een vrijblijvende offerte aan