Een goede liquiditeit is belangrijk voor je onderneming, want het is een teken dat je onderneming financieel gezien gezond is. Een goede financiële gezondheid helpt je op het moment dat je jouw onderneming door wilt laten groeien. Je hebt meer financiële ruimte om investeringen te maken en staat ook in een betere positie als je bijvoorbeeld een lening af wilt sluiten. Lees hier wat je kunt doen om je liquiditeit te verbeteren.
Verbeter je liquiditeit door te sturen op cashflow
Elke ondernemer wil graag dat hun rekeningen snel betaald worden. Dit zorgt ervoor dat er genoeg geld in kas is om de zaak draaiende te houden. Helaas merken veel zelfstandigen en kleine ondernemers dat ze vaak lang moeten wachten op hun geld. Opdrachtgevers en klanten betalen regelmatig te laat, zelfs later dan wettelijk is toegestaan. Hierdoor kom je in de problemen. Ze hebben te weinig geld beschikbaar voor dagelijkse uitgaven, kunnen moeilijker investeren in hun bedrijf, en lopen het risico op verslechterde solvabiliteit op de lange termijn.
Je solvabiliteit verbeteren door het werkkapitaal te optimaliseren
Voor het verbeteren van jouw liquiditeit is het dus van groot belang dat debiteuren snel betalen. En daar is een goed debiteurenebeheer belangrijk bij! Wij nemen jouw openstaande facturen binnen één dag over en je beschikt binnen 24 uur over extra liquide middelen. Je weet zo precies wanneer de betaling van jouw factuur wordt gedaan en kun je volledig sturen op cashflow.
5 manieren om je liquiditeit te verbeteren
- Voer actief debiteurenbeheer
Het debiteurenbeheer is een belangrijk onderdeel waarmee je jouw liquiditeit verbetert. Veel openstaande facturen zijn niet wenselijk voor je liquiditeit, want het is geld wat je nog niet daadwerkelijk als liquide middel op de bank hebt staan. Het voeren van actief debiteurenbeheer en het bijhouden van een strakke debiteurenadministratie gaat ervoor zorgen dat jouw liquiditeit verbetert. - Gebruik de juiste gegevens
Vraag goed na naar wie je de factuur moet sturen, welke documentatie de klant bij de factuur wilt ontvangen en welke gegevens je op de factuur dient te vermelden. Er gaat veel tijd verloren als blijkt dat na het verstrijken van betalingstermijn de factuur niet naar de juiste persoon verstuurd is. Vooral bij grotere onderneming zie je dat de betalingstermijn weer opnieuw gaat lopen als de factuur juist is ingediend, zonde! - Stuur je factuur en herinneringen op tijd
Stuur je factuur direct uit en als je factuur niet binnen de betalingstermijn wordt betaald onderneem dan direct actie. Iedere dag dat je een factuur of herinnering laten verstuurd is een dag dat jij later betaald wordt. - Spreek een duidelijke betaaltermijn af
Spreek op voorhand een duidelijke betaaltermijn af met je klant. Als jij 7 dagen op je factuur vermeldt wilt dat niet zeggen dat dit de betalingstermijn is die gehanteerd wordt. Het is daarom handig om concrete betaalafspraken te maken en deze vast te leggen in een overeenkomst of contract. - Maak gebruik van factoring
Door gebruik te maken van factoring worden jouw facturen ongeacht de afgesproken betalingstermijn direct uitbetaald. Dit geeft je direct toegang tot liquide middelen waardoor jouw liquiditeit dus ook direct verbetert.
Liquiditeit verbeteren met factoring
Door gebruik te maken van factoring worden jouw facturen direct uitbetaald. Niet alleen verbeter je hiermee direct je liquiditeit ook ontzorg je jezelf op het gebied van debiteurenbeheer en het faillissementsrisico. Dit nemen de meeste factoringbedrijven namelijk van je over.
FreelanceFactoring financiert jouw debiteuren!
FreelanceFactoring biedt factoring aan, waardoor jouw debiteuren direct gefinancierd worden. Welke debiteuren je laat financieren ligt aan jou, want bij FreelanceFactoring bepaal je zelf welke facturen je wel en welke je niet wilt laten voorfinancieren. Daarnaast wordt het debiteurenbeheer uit handen genomen en wordt het faillissementsrisico verzekerd.