De verschillen en overeenkomsten van deze alternatieve financieringsvormen op een rij

Factoring en het financieren van facturen zijn twee alternatieve financieringsvormen die erg op elkaar en ze worden nogal eens verward. Hoewel ze sterk op elkaar lijken, zijn er wel degelijk verschillen tussen de twee. In dit artikel kijken we naar deze verschillen, maar ook de  overeenkomsten, tussen factoring en het financieren van facturen.

Wat houdt factoring in?

Factoring is een vorm van alternatieve financiering waarbij je facturen direct worden uitbetaald. Dit betekent dat je niet meer hoeft te wachten op de betalingstermijn van je klant. Door gebruik te maken van factoring beschik je dus direct over je geld. Dit kan je inzetten om nieuwe investeringen te maken of om je onderneming verder te laten groeien.

Waarom kiezen voor factoring?

Facturen die via factoring verlopen krijg je direct betaald. Je hebt geen omkijken meer naar de factuur, want het debiteurenbeheer wordt overgenomen. Je facturen zijn verzekerd tegen het faillissementsrisico. Oftewel jij kan zorgeloos ondernemen. Factoring is flexibel in te zetten. Jij bepaalt zelf welke facturen je wel en welke facturen je niet via factoring wilt laten verlopen.

Wat is financiering van facturen?

Financiering van facturen lijkt erg op de dienstverlening factoring. Het grootste verschil zit erin dat je de factuur niet overdraagt aan een factoringmaatschappij. Je gebruikt de factuur eigenlijk als een soort onderpand om een tijdelijke lening te krijgen. Zodra je het bedrag betaald krijgt van je klant maak je het bedrag weer over naar de financier en is je lening weer afgelost.

Waarom kiezen voor financiering?

Je wilt zelf graag de administratieve afhandeling van de factuur in handen houden.
Het bedrag wordt door de klant aan jou uitbetaald. Niet zoals bij factoring aan de factoringmaatschappij.
Factuur financiering kan ook gebruikt worden voor B2C facturen waar factoring enkel ingezet kan worden bij B2B facturen.

Vergelijking Factuur Financiering en Factoring

   Factoring    Factuur financiering
Overname debiteurenbeheer    Ja    Nee
Faillissementsrisico verzekerd    Ja    Nee
Aan wie betaalt je klant?    Factoringmaatschappij    Je bedrijf

Welke financieringsvorm past het best bij jou?

Ben jij op zoek naar een financieringsvorm die jou ook ontzorgt? Dan is factoring de beste keuze. Door gebruik te maken van factoring heb je namelijk geen omkijken naar de administratieve afhandeling van de factuur. Wil je liever de regie in eigen hand houden? Dan is factuur financiering een betere optie, want dan blijf je zelf verantwoordelijk voor de inning van je factuur.