Factoring helpt ondernemers BTW voorfinancieren

Btw is een belangrijk onderdeel van elke onderneming. In bijna elke sector wordt er belasting geheven over de toegevoegde waarde van producten of diensten. Wanneer je je aanmeldt bij de KVK wordt bepaald of je btw-plichtig bent. Van de Belastingdienst ontvang je dan een brief waarin staat hoe en wanneer je in dat geval belastingaangifte moet doen. Het voordeel is dat je bij de meeste zakelijke kosten de btw kan terugvragen. Het nadeel is dat de btw die aan jou betaald wordt, door jou moet worden afgedragen aan de Belastingdienst. Het voorfinancieren van btw kan hier een uitkomst bieden.

Factoring voor btw-aangiften

In het geval dat je btw moet afdragen vóórdat je facturen betaald zijn, is het voordelig om jouw btw te laten voorfinancieren. Hiermee kan je dan jouw betalingstermijn overbruggen. Door jouw facturen over te dragen aan een factoringbedrijf krijg je direct beschikking over jouw geld. Je hoeft de betalingstermijn van de factuur niet af te wachten en kan door de directe ontvangst van je geld zonder problemen de btw-aangiften betalen.

Het voorfinancieren van je btw-aangiften heeft meerdere voordelen:

  • Je bent altijd in staat om de btw op tijd te betalen en voorkomt zo een boete.
  • Jouw kredietwaardigheid blijft gelijk. Je gaat immers geen schuld aan, want het geld dat je ontvangt is het geld waar je zelf hard voor hebt gewerkt. Het nadeel is wel dat je hier kosten voor betaald.
  • Je debiteurenbeheer wordt overgenomen door de factoraar. Dit heeft als voordeel dat je geen omkijken meer hebt naar de administratieve rompslomp rondom de factuur.
  • FreelanceFactoring dekt ook het faillissementsrisico van jouw debiteuren. Hierdoor ben jij altijd verzekerd van 90% van de factuurwaarde wanneer de debiteur failliet gaat.

Ben je BTW-plichtig?

Vooral als iemand sinds kort voor zichzelf is begonnen of als freelancer werkt, is het wel eens onduidelijk of je btw moet afdragen. Op de website van de Belastingdienst kan je achterhalen wanneer en waarom je btw moet betalen. Gelukkig zijn er voor ondernemers ook uitzonderingen voor het betalen van de btw. In sommige gevallen hoef je helemaal geen btw te betalen, bijvoorbeeld als:

Tijdelijke aangiften doen

De meeste ondernemers doen per kwartaal aangifte, maar het is ook mogelijk om dit maandelijks te doen. Wanneer je per jaar minder dan € 1.883,- btw betaald mag je ook jaarlijks je btw-aangifte doen. Afhankelijk van het tijdsbestek waarover je btw betaalt, ben je verplicht om binnen één maand (na het einde van een kwartaal) de opgegeven omzetbelasting te betalen.

Hierdoor kan het voorkomen dat je wel al de btw aan de Belastingdienst moet afdragen, voordat je het geld van jouw debiteur hebt ontvangen. Dit kan financieel gezien een uitdaging zijn. Als ondernemer moet je dit geld namelijk tijdig reserveren. Het te laat betalen van btw kan een flinke boete opleveren.

FreelanceFactoring is er voor ondernemers

Ben je benieuwd naar de mogelijkheden van factoring? Probeer ons uit met één factuur! Zo ben je er altijd van verzekerd dat jouw btw-aangiften in orde zijn. Wil je meer weten over de dienstverlening van FreelanceFactoring? Neem contact met ons op of vraag direct een vrijblijvende offerte aan!

Contact Offerte aanvragen