Klanten waarderen FreelanceFactoring
★★★★★
★★★★★
4.7/5 uit 75 reviews

Kredietwaardigheid

Wat is het en hoe kan factoring jouw kredietrisico verkleinen?

Kredietwaardigheid is een term die je als ondernemer waarschijnlijk regelmatig voorbij hoort komen. Niet alleen je eigen kredietwaardigheid is belangrijk, maar ook de kredietwaardigheid van de bedrijven waarmee je samenwerkt. Door een goede inschatting te maken van de kredietwaardigheid van jouw opdrachtgevers verklein je het ondernemersrisico. Door gebruik te maken van factoring wordt de kredietwaardigheid van je opdrachtgever op voorhand beoordeeld. Dit geeft jou inzicht of je wellicht wat voorzichtiger moet zijn alvorens je besluit zaken te doen met deze opdrachtgever. Kortom kredietwaardigheid geeft je inzicht en informatie waardoor jij met meer zekerheid onderneemt.

Probeer ons uit met één factuur!
zzp'er werkzaam in de bouw - factoring b2b voor alle zzp'ers die b2b facturen versturen

Wat is kredietwaardigheid?

FreelanceFactoring legt het uit

Kredietwaardigheid geeft de financiële gezondheid van een bedrijf aan en voorziet hierbij inzicht in hoeverre een bedrijf in staat is zijn of haar facturen te betalen. Er zijn een aantal factoren die invloed hebben op de kredietwaardigheid van een bedrijf, bijvoorbeeld de snelheid waarmee een bedrijf zijn facturen betaalt en of de mate waarin een bedrijf buiten de betalingstermijn betaalt. Voor je eigen onderneming is een goede kredietwaardigheid belangrijk als je op zoek bent naar een financiering. Veel financiers gebruiken de kredietwaardigheid als een graadmeter om te bepalen of zij een financiering aan jou aan willen bieden.

Cederen vordering

Kredietrisico en kredietwaardigheid

Het kredietrisico, ook wel ondernemersrisico genoemd, is nauw verbonden met de kredietwaardigheid van een onderneming. De kredietwaardigheid van een onderneming is namelijk een factor waarmee je het kredietrisico kan verkleinen of juist kan vergroten. Door van tevoren informatie te winnen over de kredietwaardigheid van je opdrachtgever verklein je het ondernemersrisico, terwijl je dit juist vergroot als je zonder vooronderzoek zaken gaat doen met je opdrachtgever. Het kredietrisico heeft impact op financiële transacties en zakelijke kansen. Hierbij is een lager kredietrisico gunstiger dan een hoog kredietrisico. 

Kredietwaardigheid berekenen

Wij leggen uit het werkt

Er zijn verschillende factoren die invloed hebben op de berekening van de kredietwaardigheid. Zo geven de volgende variabelen inzicht in de kredietwaardigheid:

  • Inkomsten / omzet
  • Nettowinstmarge
  • Hefboomwerking
  • Liquiditeit
  • Schulden
  • Werkkapitaal vereisten 

Er zijn verschillende bedrijven die gespecialiseerd zijn in het inzicht geven in de kredietwaardigheid van bedrijven. Deze bedrijven hebben vaak toegang tot tools waar je zelf geen toegang tot hebt. Hierdoor kunnen deze bedrijven vaak een beter inzicht geven. Zelf kun je ook op onderzoek uitgaan. Bijvoorbeeld via de website van de KVK zijn er jaarverslagen te koop. Met de bovenstaande variabelen kan je hiermee een beeld vormen over de kredietwaardigheid. 

Het FreelanceFactoring team in overleg

Gratis kredietcheck

Wil je zeker weten dat jouw opdrachtgever(s) kredietwaardig zijn? Vraag een gratis kredietcheck aan bij FreelanceFactoring en ontvang binnen 1 werkdag reactie.

De geschiedenis van de kredietwaardigheidscheck

Al meer dan 5000 jaar oud

1

De eerste kredietwaardigheidscheck

𝟯𝟬𝟬𝟬 𝘃𝗼𝗼𝗿 𝗖𝗵𝗿𝗶𝘀𝘁𝘂𝘀

De eerste vorm van kredietwaardigheidscheck ontstond in het oude Mesopotamië, in 3000 voor Christus.

Kredietwaardigheid werd in die tijd gecontroleerd op basis van de reputatie van iemand binnen de gemeenschap en mondelinge getuigenissen.
Er zijn zelfs kleitabletten gevonden met de voorwaarden van deze eerste leningen en kredieten.

2

Kredietwaardigheid kreeg een belangrijke rol

𝗠𝗶𝗱𝗱𝗲𝗹𝗲𝗲𝘂𝘄𝗲𝗻 𝗲𝗻 𝗥𝗲𝗻𝗮𝗶𝘀𝘀𝗮𝗻𝗰𝗲

Binnen handelsnetwerken en gilden had kredietwaardigheid een belangrijke rol. Een check vond plaats op basis van reputatie en aanbevelingen, bijvoorbeeld van andere gilden. Er werden strikte regels gehanteerd door gilden om de betrouwbaarheid van hun leden te waarborgen.

3

Een meer formele kredietwaardigheidscheck

𝟭𝟵𝗲 𝗲𝗲𝘂𝘄 𝗲𝗻 𝗹𝗮𝘁𝗲𝗿

Vanaf de 19e eeuw kwam er meer structuur en werd de check formeler. In 1841 werd het allereerste kredietbeoordelingsbureau opgericht in de VS (later bekend als Dun & Bradstreet). Na de oprichting van dit bureau kwam er een systematische benadering van de kredietwaardigheidsbeoordeling.

Detacheringsbedrijven zijn voor een check inmiddels vaak afhankelijk van grote bedrijven zoals kredietverzekeraars. Het nadeel hierbij is dat het vaak niet mogelijk is om een afzonderlijke opdrachtgever te checken, maar dat de gehele omzet ondergebracht moet worden.

4

Moderne kredietwaardigheidscheck

Heden

Tegenwoordig komen er steeds meer partijen zoals @Creditsafe, waar je als detacheringsbedrijf zelf abonnementsdiensten kunt afsluiten om de kredietwaardigheid te controleren.

Moderne kredietwaardigheidchecks gebruiken uitgebreide data-analyse en moderne technologie om tot een beoordeling te komen.
Hierbij worden veel meer gegevens meegenomen, denk aan activiteit op sociale media en patronen in het online koopgedrag.

Ook wordt steeds vaker AI ingezet voor het analyseren van complexe gegevenssets.

Factoring als oplossing voor kredietrisico's

Zo werkt dat!

Door gebruik te maken van factoring verklein je het kredietrisico. Factoringmaatschappijen voeren namelijk op voorhand een kredietwaardigheidscheck uit op je opdrachtgevers. Om gebruik te maken van factoring is het namelijk een voorwaarde dat je opdrachtgever kredietwaardig is. Daarnaast zijn de facturen die je via factoring laat verlopen verzekert tegen het faillissementsrisico. Door gebruik te maken van factoring verklein je het kredietrisico dus nog eens extra. 

Wat is factoring? Factoring is een financiële dienst waarbij jouw facturen direct uitbetaald worden, ongeacht de betalingstermijn(en) van je opdrachtgever(s).