Een bedrijf is kredietwaardig op het moment dat het in goede financiële gezondheid verkeert en hierbij in staat is haar rekeningen tijdig te betalen. De kredietwaardigheid van jouw opdrachtgever kan een aspect zijn waar je als ondernemer wel eens wakker van kan liggen. Gaat mijn opdrachtgever mijn factuur wel betalen? Wat als mijn opdrachtgever failliet gaat? Het zijn vragen die horen bij het ondernemerschap, maar ook vragen waar je met een beetje vooronderzoek best een goed beeld over kan vormen.
Voordat je met een opdrachtgever in zee gaat, is het dan ook aan te raden om wat onderzoek te doen naar de financiële situatie van jouw opdrachtgever. Blindelings op het woord van opdrachtgevers vertrouwen is niet aan te raden, omdat mooie praatjes geen zekerheid geven dat jouw factuur betaald wordt. Er zijn verschillende opties om jouw opdrachtgever te controleren op kredietwaardigheid. In dit artikel bespreken wij een paar van deze opties.

1. Check online de kredietwaardigheid van je opdrachtgever

Websites zoals Creditsafe en Graydon kunnen je een inzicht geven in de financiële positie van jouw opdrachtgever. Houdt hierbij in je achterhoofd dat een goede score niet de garantie geeft dat de factuur betaald wordt. Het geeft je echter wel inzicht of de organisatie in staat is jouw factuur te betalen en dit kan je geruststellen.

2. Ga langs bij je opdrachtgever

Een bezoekje bij jouw opdrachtgever is aan te raden. Ook al verricht je werk waarbij een bezoek niet nodig is, een kijkje in de keuken nemen kan geen kwaad. De ruimte waarin jouw opdrachtgever zich bevindt kan veel zeggen. Heeft jouw opdrachtgever een net kantoor of bevindt hij zich in een zolderkamertje van een dubieus gebouw? Het geeft je een eerste indruk, waar jij jouw verdere oordeel op kan baseren.

3. Factureer vooruit

Bij twijfel over de kredietwaardigheid kan je ervoor kiezen om vooraf te factureren. Hierdoor loop je geen risico op wanbetaling. Let er hierbij wel op dat niet alle bedrijven werken met een aanbetaling. Ook kan het een dealbreaker zijn voor jouw klanten, omdat zij niet vooraf willen betalen. Een compromis kan zijn om slechts een gedeelte van de factuur vooraf te laten aanbetalen.

4. Maak gebruik van factoring

Met factoring financier jij jouw facturen voor en hoef je niet meer te wachten op een betaaltermijn van 30, 45 tot soms wel 60 dagen. Daarnaast bekijkt een factoringmaatschappij de kredietwaardigheid van jouw opdrachtgever. Een goede kredietwaardigheid is namelijk één van de belangrijkste voorwaarden om gebruik te kunnen maken van factoring. FreelanceFactoring neemt daarbij het debiteurenbeheer en het faillissementsrisico over. Dit biedt jou als ondernemer een stukje gemak en zekerheid!

Meer weten over de dienstverlening van FreelanceFactoring? Vraag vrijblijvend een offerte aan of neem contact op met één van onze medewerkers!

Contact Offerte aanvragen