Een lening aanvragen als zzp’er
Een lening aanvragen kan, als je zzp’er bent, een uitdaging vormen. Een bank vraagt bijvoorbeeld om een minimale omzet, jaarcijfers, een businessplan en soms zelfs een minimale bestaansduur. Dit zijn lastige vereisten als je een zzp’er bent of net bent gestart met ondernemen. Inmiddels is de financier wereld uitgebreid en zijn er een hoop alternatieve financieringsvormen in de markt te vinden die jou helpen met het verbeteren van je liquiditeit.
Welke leningen voor zzp’ers zijn er?
Er zijn inmiddels veel verschillende leningen voor zzp’ers te vinden. Wij delen de vier meest voorkomende leningsvormen met je:
- Microkrediet
Een microkrediet is een lening tot €50.000,- en is bedoeld voor zzp’ers en startende ondernemers om hun bedrijf op te zetten of uit te breiden. Bij een microkrediet helpt de overhand een handje mee om extra ondersteuning te bieden aan zzp’ers die geen banklening kunnen krijgen. - Leasing
Als je op zoek bent naar een manier om bedrijfsmiddelen te financieren biedt leasing het antwoord. Door gebruik te maken van lease ontvang je het bedrijfsmiddel van de leasemaatschappij waar je maandelijks een bedrag voor betaalt. Afhankelijk van de leasevorm ben je na afloop van je leasecontract eigenaar van het bedrijfsmiddel of lever je het weer in. - Leverancierskrediet
Sommige leveranciers bieden de mogelijkheid om een product op krediet te kopen. Dit product plus een stukje extra rente betaal je maandelijks af aan de leverancier. Dit gebeurt bijvoorbeeld veel bij de aanschaf van mobiele telefoons waarbij de afschrijving verwerkt is in het abonnement. - Lenen van bekenden
Misschien heb jij wel ouders of vrienden die je graag willen helpen met de financiering van je onderneming. Een lening bij bekenden is ondanks dat deze personen dicht bij je staan een zakelijke lening. Behandel dit ook zo en maak goede afspraken over de lening.
De nadelen van een lening
Lenen kost geld. Dat is een zin die we natuurlijk allemaal wel gehoord hebben. Toch zijn er meer nadelen bij een lening te bedenken. Als je een lening aangaat dan ga je automatisch een schuld aan op je balans. Dit heeft invloed op je cashflow en liquiditeit. Een schuld op de balans kan je ook beperken op het moment dat je jouw onderneming door wilt laten groeien.
Factoring als alternatief voor een lening
Factoring is een alternatieve financieringsvorm waarbij je géén schuld aangaat op de balans. Door gebruik te maken van factoring wacht jij niet langer op de betalingstermijn van je opdrachtgever, maar ontvang jij direct je geld.Het factoringbedrijf wacht de betalingstermijn af die jij hebt afgesproken met de opdrachtgever, maar betaalt jou het geld direct uit. Hierdoor vorm je geen schuld op de balans, want je ontvangt immers je eigen geld – alleen wat eerder dan gepland!
FreelanceFactoring helpt je onderneming groeien!
Door gebruik te maken van factoring kan jij direct de investeringen maken om jouw bedrijf door te laten groeien. Je hoeft niet te wachten totdat je het geld van je opdrachtgever ontvangt voordat je een nieuwe investering kan doen, want FreelanceFactoring betaalt je factuur binnen 24 uur. Daarnaast helpt FreelanceFactoring door het uit handen nemen van het debiteurenbeheer en het verzekeren van het faillissementsrisico. Dit zorgt ervoor dat jij zorgeloos onderneemt.