Als ondernemer loop je een risico dat de facturen die je uitstuurt niet betaald worden. Dit hoort bij het ondernemersrisico, maar door gebruik te maken van een kredietverzekering kan je dit risico een stuk verlagen. In dit artikel lees je meer over de kredietverzekering

Wat is een kredietverzekering?

Een kredietverzekering is een verzekering voor het risico van onbetaalde facturen. Mocht je klant failliet gaan of een surseance van betaling aanvraagt, dan ben je hiervoor verzekerd. Je factuur wordt in dit geval door de kredietverzekeraar uitbetaald. Dit geeft je een stuk meer zekerheid en verkleint je ondernemersrisico aanzienlijk.

Hoe werkt een kredietverzekering?

Facturen die via een kredietverzekering zijn verzekerd worden door de verzekeraar uitbetaald op het moment dat je klant niet kan betalen. De kredietverzekeraar neemt in dat geval de vordering over en zal alsnog proberen om een betaling op de factuur te verkrijgen.

Voor wie is een kredietverzekering nuttig?

Een kredietverzekering kan van nut zijn voor alle bedrijven die aan andere bedrijven op krediet leveren en voor zekerheid willen kiezen.

Twee soorten kredietverzekeringen

We onderscheiden twee verschillende soorten kredietverzekeringen. Een kredietverzekering voor het eigen krediet en een kredietverzekering voor je debiteuren. Een kredietverzekering voor het eigen krediet houdt in dat je ervan verzekerd bent dat op het moment jij werkloos bent je lening wordt afgelost. Een kredietverzekering voor je debiteuren houdt in dat mocht je klant jouw factuur niet kunnen betalen je hiervoor verzekerd bent. In dit artikel behandelen we de kredietverzekering voor je debiteuren.

De verschillende kredietverzekeringen

Er zijn verschillende vormen van kredietverzekeringen te vinden. Het is belangrijk om een afweging te maken welke vorm het beste bij jouw bedrijf past.

  • Verzekering per transactie:
    Deze vorm is interessant als je af en toe een groot bedrag van een klant ontvangt.
  • Verzekering per debiteur:
    Ontvang je regelmatig grotere bedragen van één klant? Dan is de verzekering per debiteur een goede optie.
  • Kredietverzekering per land:
    Deze vorm gebruik je als je voornamelijk werkt met klanten uit 1 of enkele landen.
  • Omzetverzekering:
    Dit is de meest uitgebreide kredietverzekering. Hiermee verzeker je de gehele omzet.

Welke kosten zijn eraan verbonden?

De kosten zijn afhankelijk van welke vorm kredietverzekering je kiest. Er zijn wel een aantal algemene factoren waar een kredietverzekering rekening mee houdt bij de bepaling van het kostenpercentage. Het gaat hierbij om het volgende:

  • Omzetvolume
  • Het aantal debiteuren
  • Het percentage waarvoor je verzekert wilt worden
  • Het land waar je debiteuren zijn gevestigd

Het verschil tussen een kredietverzekering en factoring

Bij de dienst factoring wordt vaak een kredietverzekering geleverd. Dit wordt geleverd als een extra dienst naast de hoofd dienstverlening factoring. Hierbij worden facturen binnen 24 uur uitbetaald. ongeacht de betalingstermijn die er is afgesproken met je klant. Oftewel, bij een kredietverzekering verzeker je de gevolgen van niet-betalende klanten. Bij factoring laat je jouw facturen direct uitbetalen én verzeker je de gevolgen van niet-betalende klanten.

Probeer factoring al uit met één factuur

FreelanceFactoring is een factoringbedrijf voor ZZP’ers en freelancers. Wij betalen facturen direct uit, waardoor onze klanten snel beschikken over geld waarmee ze hun bedrijf laten groeien, investeringen maken of simpelweg gebruiken om te leven. Bij FreelanceFactoring worden alle facturen verzekerd middels een kredietverzekering. Daarnaast wordt ook het debiteurenbeheer overgenomen. Dit betekent dat klanten van FreelanceFactoring zich geen zorgen meer hoeven te maken over de afwikkeling van hun ingediende facturen.

Vraag een vrijblijvende offerte aan