Twee soorten kredietverzekeringen
We onderscheiden twee verschillende soorten kredietverzekeringen. Een kredietverzekering voor het eigen krediet en een kredietverzekering voor je debiteuren. Een kredietverzekering voor het eigen krediet houdt in dat je ervan verzekerd bent dat op het moment jij werkloos bent je lening wordt afgelost. Een kredietverzekering voor je debiteuren houdt in dat mocht je klant jouw factuur niet kunnen betalen je hiervoor verzekerd bent. In dit artikel behandelen we de kredietverzekering voor je debiteuren.
Voor wie is een kredietverzekering nuttig?
Een kredietverzekering is nuttig voor iedere ondernemer die op zoek is naar een stukje extra zekerheid. Er zijn natuurlijk dingen die je zelf kan oppakken om extra zekerheid te creëren als het gaat om de zekerheid de uitbetaling van je facturen, maar toch heb je niet altijd alles in de hand en kan een verzekering nét dat stukje extra zekerheid geven waardoor jij met een gerust gevoel kan ondernemen.
Hoe werkt een kredietverzekering?
Een kredietverzekering sluit je af bij een kredietverzekeraar, maar het kan ook voorkomen dat een kredietverzekering als extra service geleverd wordt bij een dienstverlening, zoals bijvoorbeeld bij factoring.
Er zijn enkele voorwaarden waar je aan moet voldoen om een kredietverzekering af te sluiten. Een belangrijke voorwaarde is dat je debiteur kredietwaardig is. Dit betekent dat je debiteur op moment van de check in staat moet zijn om zijn of haar rekeningen te betalen. Een kredietverzekering toetst dit door verschillende gegevens. Van deze check merkt je debiteur niets.
Zodra je kredietverzekering is goedgekeurd en deze is afgesloten ben jij er dus van verzekerd dat op het moment je debiteur toch in financieel zwaar weer terecht komt jij je factuur betaald krijgt. In combinatie met factoring worden je facturen zelf binnen 24 uur betaald, waarna het factoringbedrijf op de afgesproken betalingstermijn van je klant wacht.
Welke vormen van kredietverzekering zijn er?
Er zijn verschillende vormen van kredietverzekeringen. Het is dus belangrijk dat je vooraf goed onderzoekt welke vorm van verzekering voor jou het interessantste is.
-
Verzekering per transactie
Dit betekent dat je de verzekering in kan zetten voor transacties waar bijvoorbeeld wat meer risico aan verbonden zit. Hierbij kan je denken aan een groot bedrag.
-
Verzekering per debiteur
Het is ook mogelijk om een verzekering per debiteur af te sluiten. Misschien factureer je aan één debiteur of ontvang je regelmatig grotere bedragen van één debiteur dan is dit een geschikte verzekering voor jou.
-
Verzekering per land
Als je zaken doet over de grens en je wilt dit risico graag wat beperken dan is het ook mogelijk om een verzekering per land af te sluiten. Dit betekent dat alle factureren die binnen het land waar jij de verzekering voor hebt afgesloten verzekerd zijn.
-
Omzetverzekering
De meest uitgebreide verzekering is de omzetverzekering. Binnen deze verzekering is je gehele omzet verzekerd, dus hierbij loop je het minste risico.
-
Wat is verzekerd met een kredietverzekering?
De voorwaarden kunnen per kredietverzekeraar verschillen. Bij de meeste verzekeringen wordt er een percentage van 90% vergoed. Dit betekent dat de overige 10% voor eigen risico zijn. Vaak is er met dit percentage ook nog te schuiven waardoor je wat kan spelen met het tarief van je kredietverzekering.
Wat zijn de kosten van een kredietverzekering?
De kosten van een kredietverzekering worden bepaald aan de hand van verschillende factoren:
- Je omzet
- Het aantal debiteuren
- Het percentage wat je verzekerd wilt hebben
- Of je factureert aan Nederlandse of buitenlandse bedrijven
- De hoogte van je eigen risico
Kredietverzekering of factoring?
Wat zijn de verschillen en overeenkomsten tussen deze alternatieve financieringsvormen?
Factoring is een dienstverlening waarbij je facturen binnen 24 uur betaald worden. Dit betekent dat je als ondernemer niet meer hoeft te wachten op lange betalingstermijnen van 30 of meer dagen. Veel factoringbedrijven bieden bij hun dienstverlening een kredietverzekering aan. Het is dus een extra voordeel van factoring.
Als je enkel een kredietverzekering afsluit verzorg je zelf de facturatie en het eventuele debiteurenbeheer en wacht je hierbij de afgesproken betalingstermijn met je klant af.
FreelanceFactoring
FreelanceFactoring is een factoringbedrijf voor ZZP’ers en freelancers. Wij betalen facturen direct uit, waardoor onze klanten snel beschikken over geld waarmee ze hun bedrijf laten groeien, investeringen maken of simpelweg gebruiken om te leven. Bij FreelanceFactoring worden alle facturen verzekerd middels een kredietverzekering. Daarnaast wordt ook het debiteurenbeheer overgenomen. Dit betekent dat klanten van FreelanceFactoring zich geen zorgen meer hoeven te maken over de afwikkeling van hun ingediende facturen.