Factoring is een alternatief financieringsproduct waarbij een factoringbedrijf je facturen direct uitbetaalt.  Erg handig, maar toch bestaan er over het product factoring een aantal misverstanden. In dit artikel bespreken we de 4 misverstanden over factoring – de meest voorkomende!

#1 – Factoring is alleen geschikt bij gebrek aan financiële middelen.

Factoring is een bron van financiering voor nieuwe en snel groeiende bedrijven. Met factoring is de beschikbare hoeveelheid kapitaal namelijk direct gekoppeld aan de verkoop. Meer verkoop resulteert in meer facturen, die onmiddellijk via factoring kunnen worden omgezet naar werkkapitaal.

Je facturen worden direct betaald door het factoringbedrijf. Het is belangrijk om te weten dat dit niet hetzelfde is als een lening van de bank. Bij factoring worden facturen opgekocht tegen een bepaalde fee terwijl je bij een lening de rente betaalt over het bedrag van de lening. Daarom kan je factoring niet vergelijken met een banklening. Men komt in aanmerking voor factoring als:

  • Je kredietwaardige opdrachtgevers hebt.
  • Je afgeronde diensten of prestaties factureert.

#2 – Je verliest klanten nadat je begint met factoring.

Als je van mening bent dat factoring het ‘laatste redmiddel’ van financiering voor ondernemingen is, dan is het logisch dat je denkt dat de klanten je zouden verlaten zodra ze zich realiseren dat je factoring toepast. Niets is minder waar, zoals hierboven vermeld; de meeste bedrijven die tot op heden gebruik maken van factoring, gebruiken dit als expansie voor hun bedrijf en niet om zich te redden van faillissement.

Door factoring op deze manier toe te passen, zullen jouw klanten factoring zien als iets positiefs, en niet als een probleem. Het laat je klanten zien dat je financieel beter bent uitgerust om te groeien.

#3 – Factoringorganisaties zorgen voor irritaties bij klanten.

Het doel van een factoringmaatschappij is om je cashflow te verbeteren zodat jij je op ondernemen kan richten. Het is in hun belang om je te helpen slagen. Het laatste wat ze willen doen is jouw klanten irriteren.

De meeste factoringmaatschappijen zijn professionals die zeer gedreven zijn in het opzetten en behouden van goodwill en vertrouwen bij klanten. Het zijn geen incassobureaus. Als er een probleem is bij het innen van een achterstallige factuur, zullen ze contact met je opnemen om de kwestie te bespreken.

#4 – Factoring is enkel voor grote bedrijven.

Vandaag de dag wordt factoring gebruikt door bedrijven van elke omvang om de cashflow en de groei te versnellen. In feite zijn er veel “kleine facturen” die voor factoring in aanmerking komen.

Factoring is een ideale financieringsbron voor bedrijven die nog niet in aanmerking komen voor een banklening. Ook bedrijven die bovenop hun bestaande kredietfaciliteit meer kapitaal nodig hebben komen in aanmerking voor factoring.

Neem gerust contact met ons op voor vragen of een vrijblijvende offerte.

Contact Offerte aanvragen