Er zijn meerdere wegen die naar Rome leiden. Zo werkt het tegenwoordig ook in het financieringslandschap. De banklening, ook wel de traditionele vorm van financiering, heeft ruimte gemaakt voor alternatieve vormen van financiering. Dit geeft jou, als ondernemer, de mogelijkheid om werkkapitaal op alternatieve manieren te financieren.

Wat is alternatief werkkapitaal?

Werkkapitaal is het geld dat een bedrijf nodig heeft om aan de dagdagelijkse verplichtingen te kunnen voldoen. Alternatief werkkapitaal is werkkapitaal dat op een andere manier gefinancierd wordt dan via een traditionele banklening.

Crowdfunding

Crowdfunding biedt ook een mogelijkheid om je werkkapitaal mee te financieren. Deze vorm van financiering houdt in dat veel investeerders, ook de crowd genoemd, een relatief klein bedrag investeren in jouw bedrijf. Al deze kleine bedragen kunnen tot een aanzienlijk bedrag oplopen. In ruil voor deze investering betaal je een afgesproken rendement aan de investeerders.

Online kredietverstrekkers

Online kredietverstrekkers zijn er in verschillende vormen te vinden. Denk bijvoorbeeld aan microkredieten of andere zakelijke lening verstrekkers. Door het brede aanbod zijn er tegenwoordig ook voor kleinere kredieten lening mogelijkheden.

Het leasen van bedrijfsmiddelen

Leasen is ook een veelgebruikte vorm van financiering. Je hebt de mogelijkheid om een auto te leasen, maar ook om bedrijfsmiddelen te leasen. Het voordeel hiervan is dat je niet in één keer een grote investering hoeft te maken, maar per maand betaal je een kleiner bedrag. De voorwaarden verschillen per leasemaatschappij.

Factoring als oplossing voor werkkapitaal

Werkkapitaal door gebruik te maken van factoring is gemakkelijk. Een ondernemer verkoopt de verkoopfacturen aan een factoringbedrijf. De ondernemer betaalt hier een percentage van het factuurbedrag over. Hiervoor ontvangt de ondernemer direct zijn geld, wat ingezet kan worden als werkkapitaal. Een ondernemer kan op deze manier zonder banklening groei financieren.

Voordelen ten opzichte van een traditionele lening

  • Factoring kan mee groeien met de onderneming. Een ondernemer krijgt geen kredietlimiet toegewezen maar krijgt financiering op basis van uitstaande facturen. Snel groeiende bedrijven hebben elke maand meer financiering nodig om de groei te kunnen blijven faciliteren. Een traditionele lening is hierdoor al snel niet meer toereikend terwijl factoringbedrijven wel mee kunnen en willen groeien.
  • Kleine ondernemers en zzp’ers zijn vaak niet instaat op het benodigde onderpand te verschaffen die een bank graag wil zien. Factoringbedrijven vragen normaal gesproken geen extra onderpand van een ondernemer omdat de financiering gebaseerd is op het beste onderpand dat er is: verkoopfacturen op betrouwbare bedrijven.
  • Factoringbedrijven verschaffen niet alleen financiering op basis van verkoopfacturen maar zorgen ook voor de inning van de facturen. Dit betekent dat ondernemers zich geen zorgen hoeven te maken over het debiteurenbeheer van de facturen die zijn ondergebracht bij een factoringbedrijf.

Welke past het beste bij jouw bedrijf?

Welke voorwaarden, prijsstelling en vorm van financiering het beste bij jouw bedrijf past is afhankelijk van waar je de lening voor wilt gebruiken en hoe jouw onderneming in elkaar steekt. Het is aan te raden om verschillende vormen van financiering te onderzoeken, zodat jij erachter komt wat het beste past bij jou en je onderneming.