Er zijn verschillende vormen van factoring. Zo is er traditionele factoring waarbij je de gehele omzet bij de factoringorganisatie onderbrengt. Je betaalt bij traditionele factoring een percentage over je behaalde jaaromzet. Een andere vorm is american factoring. Deze vorm biedt FreelanceFactoring aan. Bij american factoring verkoop je facturen per stuk. Dit wilt zeggen dat je per factuur de keuze hebt of je deze wilt overdragen aan de factoringorganisatie. Het voordeel van american factoring is dat je het enkel gebruikt voor wat je nodig hebt.

Stel dat jij 15 facturen per maand de deur uit stuurt, maar je eigenlijk maar voor 4 facturen een voorfinanciering nodig hebt. Dan betaal je in geval van traditionele factoring eigenlijk ”teveel”, want je maakt gebruik van een dienst waar je niet alles van nodig hebt. Door gebruik te maken van american factoring kan je zelf bepalen welke facturen je instuurt. In dit voorbeeld zou je enkel de kosten betalen over de 4 ingediende facturen. Dit in tegenstelling tot traditionele factoring waarbij je verplicht bent je gehele omzet bij de factoringorganisatie onder te brengen.

American factoring is flexibel

American factoring is een flexibele vorm van factoring. Je bepaalt zelf welke je facturen indient. Op deze manier behoudt je zelf de regie. De kosten betaal je ook enkel over de ingediende facturen. Daarnaast zit je niet vast aan langlopende contracten. American factoring is bij FreelanceFactoring zelfs ten alle tijden per direct op te zeggen. Dit betekent dat je factoring ook éénmalig kan uitproberen.

Verschillende voorwaarden

Daarnaast draait het bij american factoring om de kredietwaardigheid van je opdrachtgevers. Hierdoor zijn er bij american factoring geen minimale omzetvereisten van jou als klant vereist. Dit in tegenstelling tot traditionele factoring, waarbij vaak een minimum jaaromzet vereist wordt.

Op het moment dat je gebruik wilt maken van american factoring is de belangrijkste voorwaarde dat de opdrachtgever kredietwaardig is. Veel bedrijven die american factoring aanbieden maken gebruik van een kredietverzekering. Een kredietverzekering controleert de kredietwaardigheid van bedrijven en geeft hier zogenaamde limieten op af. Als er een limiet afgegeven wordt op het bedrijf betekent dat je facturen verzekerd zijn tegen het risico op faillissement van je opdrachtgever.

Bij traditionele factoring wordt er gekeken naar de financiële situatie van je opdrachtgevers, maar ook naar jouw eigen financiële positie. Hier wordt naar gekeken, omdat bij traditionele factoring het risico bij de klant ligt. Bij faillissement van jouw klant(en)wordt dit verrekent met andere facturen. Begrijpelijk is dat een traditionele factoringmaatschappij dan een zekerheid nodig heeft dat jijzelf een goede financiële positie hebt.

Risicospreiding

Bij american factoring is het mogelijk dat een klant niet door de kredietwaardigheidscheck heen komt.  Als blijkt dat de financiële positie van je klant niet goed is zal je een afwijzing van de factoringorganisatie ontvangen. Aan de ene kant kan je dit als vervelend ervaren, omdat je dan zelf dient te bepalen of je het risico wilt lopen. Aan de andere kant kan je dit ook als een voordeel zien, want als jouw klant niet kredietwaardig blijkt te zijn kan je jezelf de vraag stellen of je wel voor deze klant aan de slag wilt gaan en daarmee het bijbehorende risico wilt lopen.

Bij een traditionele factoringmaatschappij wordt er basis van jouw gehele debiteurenportfolio bepaald of er factoring aangeboden kan worden. Traditionele factoringbedrijven maken hierbij gebruik van een stukje risicospreiding. Bij traditionele factoringmaatschappijen zal je minder snel meemaken dat een klant niet wordt aangenomen.

Wel/geen debiteurenbeheer

Zowel bij american als bij traditionele factoring verschilt het of het debiteurenbeheer wordt overgenomen. FreelanceFactoring neemt het debiteurenbeheer over. Dit scheelt een hoop tijd en kopzorgen. Onze klanten hoeven namelijk hun uitstaande facturen niet te monitoren, geen herinneringen te versturen en niet achter hun facturen aan te bellen. Wij doen dit voor hen op een nette en professionele manier, waarbij je als klant 24/7 inzicht hebt in de status van je facturen door middel van je eigen factoringportal.

Keuze factoringmaatschappij

Besluit je om gebruik te maken van factoring dan is het verstandig om wat huiswerk te doen naar de verschillende voorwaarden die door de verschillende factoringbedrijven gehanteerd worden. Ga op zoek naar het factoringbedrijf welke de beste voorwaarden heeft voor jouw onderneming en waarbij je een goed gevoel hebt!

De doorlooptijd

Nu je weet dat een traditionele factoringmaatschappij ook kijkt naar jouw eigen financiële situatie is het logisch dat de doorlooptijd van traditionele factoring langer is dan de aanvraag voor american factoring. Bij een traditionele factoring aanvraag zal je meer documentatie over je eigen onderneming moeten aanleveren. Dit kost meer tijd om door te nemen en de looptijd zal hierdoor langer zijn.

American factoring kan snel geregeld zijn. In de regel kost het ongeveer 1 tot 3 dagen om klant te worden van een american factoringbedrijf. Dit is voornamelijk afhankelijk van hoe snel je zelf je documenten aanlevert en terugstuurt.

Voor wie?

American factoring is in de regel geschikt voor iedere ondernemers mits hij/zij kredietwaardige opdrachtgevers heeft. Bij traditionele factoring zitten hier wat meer eisen bij. Startende ondernemers zullen wij traditionele factoring bijvoorbeeld lastiger klant kunnen worden, omdat er vaak minimale omzetvereisten zijn. Bij american factoring zal ook een startende onderneming mogelijk gebruik kunnen maken van de dienst.

Heb jij interesse in american factoring? Neem eens contact met ons op. Wij helpen dagelijks ZZP’ers en klein MKB’ers met het voorfinancieren van facturen. Onze dienstverlening is flexibel. Hierdoor kunnen wij onze klanten maatwerk aanbieden. Waar de bank ”nee” zegt denken wij verder met je mee.

Contact Offerte aanvragen