Vroeg of laat krijg je er een keer mee te maken als je ondernemer bent – je facturen worden niet betaald. Er zijn veel verschillende redenen waarom een factuur niet betaald wordt en hoe je hier mee om kan gaan. Wij vertellen je er in deze blog meer over.

Niemand wil lang wachten op betaling van zijn facturen

Iedere ondernemer wil natuurlijk dat zijn factuur zo snel mogelijk betaald wordt. Dit is goed voor je cashflow en geld wat op je rekening staat kan je weer gebruiken om je onderneming te laten groeien. Toch heb je te maken met een betalingstermijn. Belangrijk om hierbij te weten is dat jouw betalingstermijn niet de betalingstermijn hoeft te zijn die je opdrachtgever hanteert. Het is dus goed om je te realiseren dat een vermelding op je factuur van een betalingstermijn van 7 dagen niet betekent dat je factuur binnen 7 dagen betaald wordt. Hiervoor is het belangrijk om goede afspraken met je opdrachtgever te maken.

Redenen waarom klanten je facturen niet betalen

Er zijn veel redenen waarom een klant je factuur niet betaalt. Wij bespreken de meest voorkomende:

 • De factuur is niet of niet juist binnengekomen
  Een van de meest voorkomende redenen is dat de factuur niet bij de juiste persoon terecht is gekomen of dat er informatie mist op de factuur. Wat er vaak gebeurt is dat een factuur naar de contactpersoon wordt gestuurd, terwijl de factuur naar de financiële administratie gestuurd moet worden. De contactpersoon heeft de factuur niet doorgestuurd en hierdoor wordt je factuur niet betaald.Ook zien we veel terug dat er informatie mist voor een klant om de factuur in behandeling te kunnen nemen. Denk hierbij aan de toevoeging van een urenbriefje of een geaccordeerde offerte. Het gebeurt vaak dat dit niet wordt teruggekoppeld aan jou als klant, maar dat je factuur niet in behandeling wordt genomen.
 • Je klant is het niet eens met de factuur
  Dit wordt ook wel een dispuut genoemd. Je klant is het hierbij niet eens met je factuur. De redenen hiervoor kunnen divers zijn, bijvoorbeeld het aantal uur dat jij gewerkt hebt komt niet overeen met de uren die je klant heeft genoteerd of het geleverd werk is volgens de klant niet conform afspraak geleverd.
 • Je klant kan het niet betalen
  Je klant heeft financiële problemen en heeft simpelweg de middelen niet om jouw factuur te betalen.

Wat kun je als zzp’er doen aan onbetaalde facturen?

Nu je de meest voorkomende redenen hebt gelezen waarom een factuur niet betaald is vertellen we je ook wat je kan doen als dit je overkomt.

 • De factuur is niet of niet juist binnengekomen
  Bel na of je factuur goed is aangekomen. Tijdens dit contact kan je direct vragen of zij de factuur even willen openen om te controleren of deze juist is ingediend. Deze paar minuten van jouw tijd kan ervoor zorgen dat je niet dagen langer hoeft te wachten op je geld.
 • Je klant is het niet eens met de factuur
  Probeer dit altijd zo goed mogelijk op te lossen met je klant. Ga het gesprek aan en kijk waar het fout is gegaan of waar de miscommunicatie is ontstaan. Soms is het gemakkelijk op te lossen, maar het kan ook wat meer voeten in de aarde hebben. Belangrijk is dat je in contact blijft met je klant, vraag eventueel hulp aan externen als dit nodig is en zorg ervoor dat je altijd objectief naar het probleem blijft kijken.
 • Je klant kan het niet betalen
  Dit is een vervelende situatie. Als je klant aangeeft dat hij/zij het niet kan betalen is het belangrijk om eerst te bekijken of je een betaalregeling kan afspreken. Misschien is het mogelijk dat je klant het bedrag in delen betaalt of is er een andere vorm van betaling te verzinnen. Denk er hierbij aan dat jouw klant misschien wel spullen verkoopt die voor jou interessant zijn, zodat je hier een bepaalde afspraak over kan maken.

Wat te doen bij een faillissement?

Vraagt je klant een faillissement aan dan is de kans groot dat je het bedrag niet meer betaald krijgt. Bij faillissementen worden namelijk eerst instanties als de Belastingdienst en de bank betaald voordat de facturen van klanten worden betaald. Er is vaak niet genoeg geld na een faillissement om alles te kunnen betalen. Wil je dit probleem voor zijn? Dan is het handig om vooraf een kredietverzekering af te sluiten. Mocht je klant failliet gaan ben je hiervoor verzekerd.

Je facturen worden niet betaald? Factoring biedt de oplossing!

Wil je zorgeloos ondernemen en geen omkijken hebben naar alles wat we hierboven omschreven hebben, dan biedt factoring een oplossing. Door gebruik te maken van factoring wordt je factuur direct uitbetaald, je debiteurenbeheer overgenomen en je facturen verzekerd.

factoring zzp

Probeer ons uit met één factuur!

FreelanceFactoring biedt een flexibele dienstverlening aan waarbij je zelf de regie hebt over welke facturen je wel en welke facturen je niet via factoring wilt laten verlopen. Dit maakt factoring op afroep beschikbaar. Probeer factoring eens uit met één factuur!