Misvattingen over factoring. Wij helpen ze graag de wereld uit. In dit artikel lees je de 5 meest voorkomende misvattingen over onze dienstverlening. 

1. Alleen bedrijven in financiële nood gebruiken factoring

Een veelgehoorde misvatting is dat factoring alleen wordt gebruikt door bedrijven die zich in zwaar weer bevinden. Sommige bedrijven vinden het door deze misvatting lastig om kenbaar te maken aan hun opdrachtgever dat zij gebruik maken van factoring. Maar niets is minder waar.

misvattingen over factoringNatuurlijk wordt factoring ook gebruikt door bedrijven die een steuntje in de rug kunnen gebruiken. Maar merendeel maakt gebruikt van factoring om de groei van hun onderneming bij te benen. Snelgroeiende bedrijven hebben niet altijd de financiële middelen om de groei te bekostigen, maar komen ook lastig aan een financiering. Dat zij lastiger een financiering krijgen komt doordat deze bedrijven nog niet zo lang bestaan. En hierdoor niet de benodigdheden hebben om een financiering aan te vragen. Denk hierbij aan bijvoorbeeld jaarcijfers van een aantal jaren.

Bij factoring is de belangrijkste voorwaarde dat de debiteur kredietwaardig is. Hierdoor is factoring juist voor snelgroeiende bedrijven een uitstekende oplossing.

2. Door het gebruik van factoring schaad ik de relatie met mijn klant

Veel factoringbedrijven nemen het debiteurenbeheer over van hun klanten. Dit is een groot voordeel, want dit levert je niet alleen veel tijd op, maar het scheelt je ook de nodige kopzorgen. Het debiteurenbeheer is namelijk niet het meest favoriete klusje van veel ondernemers. Toch wordt gedacht dat factoringbedrijven met een gestrekt been het debiteurenbeheer afhandelen, terwijl dit in de praktijk helemaal niet het geval is.

Factoringbedrijven hebben juist baat bij een goede klantrelatie. Als jouw debiteur ontevreden is over de communicatie vanuit het factoringbedrijf, stop jij waarschijnlijk snel met factoring. Dit is natuurlijk niet de wens van een factoringbedrijf. Het uitgevoerde debiteurenbeheer door een factoringbedrijf kan je dus eerder zien als een verlengstuk van je eigen organisatie.

3. Factoring is ingewikkeld

misvattingen over factoringAls het om financiën gaat dan komt het vooroordeel ”ingewikkeld” al snel naar boven. Cijfertjes, ingewikkelde berekeningen – sommige zien al snel door de bomen het bos niet meer. Bij FreelanceFactoring proberen wij factoring zo simpel mogelijk te houden. Natuurlijk komen er cijfertjes bij kijken, maar daar helpen onze accountmanagers je graag bij. Persoonlijk contact in combinatie met onze systemen zorgen ervoor dat factoring voor jou gesneden koek is. 

4. De verwachting is dat je alle facturen onderbrengt bij een factoringbedrijf

Dit is een misvatting dat we in één woord ontkrachten: nee! Je bent niet gelijk verplicht om alle facturen bij een factoringbedrijf onder te brengen. Het is in de praktijk al mogelijk om van factoring gebruik te maken aan de hand van één factuur. Binnen de wereld van factoring zijn twee vormen te onderscheiden: traditionele factoring en American factoring.

Laten we deze misvatting ophelderen: ja, bij de traditionele vorm van factoring is het wél gewenst dat alle facturen worden ondergebracht bij een factoringbedrijf. Daarentegen hanteren veel hedendaagse factoringbedrijven de vorm van American factoring. Waarbij het mogelijk is om op flexibele basis facturen te laten voorfinancieren. Zo maak je dus gebruik van een flexibele vorm van financiering, waarbij je zelf de keuze(s) maakt.

5. Traditionele kredietvormen zijn beter

traditionele kredietvormen zijn beterEr wordt gezegd dat een lening afsluiten bij de bank beter en goedkoper is. Niks is minder waar. Het kan op het eerste gezicht zo lijken, maar uiteindelijk zitten er veel meer haken en ogen aan. Een traditionele bank is minder flexibel als je dit vergelijkt met factoring. De bank stelt namelijk meer eisen en voorwaarden aan je onderneming. Ook is het goed om te weten dat een bancaire lening of krediet een vorm van een schuld is. Terwijl dat bij factoring niet het geval is.

Wil je meer weten? Wij helpen graag alle misvattingen over factoring uit de wereld. Stel jouw factoring vraag hier of vraag direct een vrijblijvende offerte op maat aan.