Factoring en payroll zijn twee diensten waar een ondernemer gebruik van kan maken om meer zekerheid te creëren. Beiden dienstverleningen hebben voor en nadelen. In dit artikel willen wij je graag op de hoogte brengen van de verschillen tussen de twee diensten en de bijhorende voor- en nadelen.

Factoring

Factoring is een dienst waarbij de facturen van klanten die gebruik maken van factoring direct uitbetaald worden. Deze ondernemers hoeven niet meer te wachten op de betalingstermijnen die hun debiteuren hanteren. Daarnaast hebben ondernemers die gebruik maken van factoring het voordeel dat het debiteurenbeheer uit handen wordt genomen door het factoringbedrijf en dat de ingediende facturen verzekerd zijn voor het faillissementsrisico.

Payroll

Als je gebruik maakt van payroll dan wordt het payrollbedrijf jouw juridische werkgever. Dit brengt de voordelen met zich mee dat je verzekerd bent tegen bijvoorbeeld ziekte, werkeloosheid en arbeidsongeschiktheid. Daarnaast ben je verzekerd van betaling, want iedere maand ontvang je loon van het payrollbedrijf. Het enige waar je zelf nog voor moet zorgen is het binnenhalen van nieuwe opdrachten.

De vraag die je jezelf moet afstellen als je gebruik wilt maken van payroll is in hoeverre jij ondernemer wilt zijn? Op het moment dat je gebruik maakt van payroll dan word je fiscaal niet meer als ondernemer gezien. Dit betekent dat je ook niet meer profiteert van de voordelen die de fiscus aan een ondernemer kan bieden. Denk hierbij aan de zelfstandigenaftrek en de zakelijke kosten die volledig privé gefinancierd moeten worden.

Wat past bij mij?

Op het moment dat je op zoek bent naar zekerheid, maak dan gebruik van payroll. Hou er rekening mee dat je door gebruik te maken van payroll in loondienst komt van een payrollbedrijf. Dit betekent dat je niet meer gezien wordt als ondernemer en dus niet meer kan profiteren van de bijkomende voordelen voor een ondernemer.

Ben je wel een ondernemer in hart en nier, maar wil je enkel de betalingstermijnen van je debiteuren overbruggen? Dan biedt factoring je de oplossing. Met behulp van factoring worden je facturen direct uitbetaald en profiteer je van de voordelen dat het debiteurenbeheer wordt overgenomen en dat je verzekerd bent tegen het faillissement van je debiteuren.

Contact Offerte aanvragen