Zelfstandigen willen met hun vak bezig zijn en niet met allerlei noodzakelijke zaken die niets toevoegen aan het opleveren van opdrachten of werk. Vooral financiële en administratieve zaken worden als een last ervaren. Het vastleggen van een opdracht in een contract, het maken van betalingsafspraken en het factureren van reeds geleverd werk kosten veel tijd maar zijn wel noodzakelijk. Een voorschot op je vorderingen door een factorbedrijf kan een uitkomst bieden.

Veel zelfstandigen zijn eerst in loondienst geweest en waren daardoor gewend om aan het eind van de maand steeds hun salaris te ontvangen. Als zelfstandige werkt dit helaas niet zo, er is pas geld zodra de opdrachtgever betaald heeft.

Lange betalingstermijn

Vaak hebben opdrachtgevers een lange betalingstermijn waardoor er een aanzienlijke periode overbrugt moet wordt tot dat de uitbetaling van facturen. Uit de European Payment Index blijkt dat de overheid gemiddeld 47 dagen erover doet om een rekening uit te betalen, bedrijven 43 dagen en consumenten 33 dagen. Gemiddeld wordt ruim een derde van de rekening ook nog eens te laat betaald volgens de achtste editie van de Betalingsbarometer. Dit levert niet alleen extra wachttijd op tot dat facturen uitbetaald worden maar brengt ook extra administratieve handelingen met zich mee, het debiteurenbeheer wordt steeds tijdrovender. Ondanks dat opdrachtgevers laat hun factuur betalen moeten zzp’ers wel de btw en inkomstenbelasting voorschieten.

Dit brengt een aantal nadelen met zich mee.

  • Het kan op de eerste plaats zorgen voor een tijdelijke krapte op de bankrekening. Als zzp’er moet je de btw en inkomstenbelasting betalen, daarnaast heb je natuurlijk ook geld nodig om van te leven.
  • Het kan er ook voor zorgen dat een zzp’er de investeringsmiddelen mist om een nieuwe opdracht aan te gaan.

In beide gevallen is een ondernemer gedwongen om een kort lopende lening af te sluiten om de betalingstermijn te overbruggen. In de huidige economische situatie kan het moeilijk zijn om als zzp´er een lening af te sluiten bij een bank.

Een voorschot op je vorderingen

Samenwerken met een factoringpartner is in veel gevallen wel mogelijk en levert ook het gewenste resultaat! Bijkomend voordeel is dat u hiervoor geen schuld hoeft aan te gaan.
Voor zelfstandigen die niet willen of kunnen wachten op de betalingstermijn van hun opdrachtgever is het een goede optie om te kiezen om facturen te laten voorfinancieren. Je ontvangt hierdoor een voorschot op je vorderingen waardoor je sneller over liquide middelen beschikt.

Wil je meer informatie over de mogelijkheden die factoring kan bieden? FreelanceFactoring is een factoringbedrijf dat zich focust op factoring voor zzp’ers, freelancers en kleine mkb’ers. Op www.freelancefactoring.com vind je meer informatie over de dienstverlening en kan je vrijblijvend een offerte opvragen. Liever telefonisch contact? Dan kan je ons bereiken op 010-2262185, wij staan je graag te woord!