Werkkapitaalfinanciering, wat houdt dat precies in? Hoe kun je zelf je werkkapitaal vergroten en hoe kun je werkkapitaal laten financieren? In dit artikel vertellen wij je alles wat je moet weten over werkkapitaal verbeteren en werkkapitaalfinanciering.

Werkkapitaal

Je hebt werkkapitaal nodig om aan je dagelijkse verplichtingen te voldoen. Zo dien je voldoende geld te hebben om eventuele lonen uit te betalen, voorraden aan te vullen en aan je andere verplichtingen zoals het betalen van je leveranciers te voldoen. Toch moet je ervoor waken dat je niet teveel werkkapitaal hebt, want een teveel aan werkkapitaal betekent dat je bijvoorbeeld teveel voorraad hebt en dit is niet bevorderlijk voor je cashflow. Je dient hier een gezonde balans in te vinden.

Zelf je werkkapitaal vergroten

Heb je een te kort aan werkkapitaal? Dan zijn er een drietal factoren die je zelf kan beïnvloeden om je werkkapitaal te vergroten. Dit zijn debiteuren, voorraad en crediteuren. Wij lichten het toe:

Debiteuren

Voordat je zaken doet met een debiteur kan je ervoor kiezen om onderzoek te doen naar de financiële situatie van het bedrijf. Dit kan je doen door de jaarcijfers van een onderneming onder de loep te nemen of door een kredietrapport op te vragen bij bijvoorbeeld Graydon. Ook kan je navraag doen bij bestaande klanten van je debiteur.

Voorraad

Zorg er voor dat vraag en aanbod zo goed mogelijk op elkaar aansluit en beperk hierbij je voorraad. Grote voorraden zijn namelijk niet bevorderlijk voor je cashflow. Zorg voor een goede voorraadcontrole en beheers hier je voorraden door.

Crediteuren

Het is mogelijk om je eigen betalingstermijnen te verlengen en je leveranciers dus later te betalen. Echter moet je hier wel mee oppassen. Logischerwijs zullen jouw leveranciers niet blij zijn als zij later betaald worden. Bedenk van te voren of het de moeite waard is om de relatie met je leveranciers onder druk te zetten.

Factoring

Zie je geen mogelijkheden om je werkkapitaal zelf te vergroten dan biedt factoring je een antwoord. Door gebruik te maken van factoring worden jouw facturen binnen 24 uur uitbetaald. Factoring biedt naast een directe uitbetaling meer voordelen..

  • Geen debiteurenbeheer
  • Faillissementsrisico is afdekt
  • Geen langlopend contract

Wil je meer informatie over factoring ontvangen? Neem dan contact met ons op of vraag een vrijblijvende offerte aan.

Contact Offerte aanvragen