Stapelfinanciering. De naam verraad het al een beetje, want een stapelfinanciering is letterlijk een opstapeling van verschillende financieringen.

Het stapelen van financieringsvormen

Er zijn inmiddels veel verschillende vormen van financiering in de markt te vinden, maar niet iedere financieringsvorm zal jouw complete financieringsbehoefte kunnen vervullen. Het stapelen van financieringsvormen biedt een mogelijkheid om je totale financieringsbehoefte te voldoen door gebruik te maken van verschillende soorten financiering.

Waarom kiezen voor stapelfinanciering zo voordelig is

  • Het is mogelijk een hoger financieringsbedrag te financieren
  • Je bent niet afhankelijk van één partij
  • Door de spreiding van het risico zijn er waarschijnlijk meer financiers te vinden
  • Je hebt zelf de regie over welke financieringsmix voor jou het beste is

Voorbeeld stapelfinanciering

Er zijn verschillende financieringsvormen die geschikt zijn om te gebruiken voor een stapelfinanciering. Wij lichten er enkele toe.

1. Banklening

Om te beginnen met de meest voor de hand liggende financieringsvorm; de banklening. Een banklening is niet voor iedere ondernemer een oplossing, omdat een bank vaak strenge voorwaarden hanteert voordat er een lening verstrekt wordt. Doordat je met een stapelfinanciering het risico spreidt en je dus een kleiner bedrag van de bank nodig hebt vergroot dit de kans om toch in aanmerking te komen voor een banklening.

2. American factoring

American factoring is een alternatieve financieringsvorm, waarbij je facturen direct uitbetaald worden. Door de directe betaling van je facturen heb jij dus ook direct beschikking over je geld. Het factoringbedrijf wacht op jouw beurt op de betalingstermijn die je hebt afgesproken met je debiteur. American factoring biedt vaak meer voordelen dan enkel de directe betaling van facturen. Zo nemen factoring bedrijven vaak ook het debiteurenbeheer over en verzekeren het faillissementsrisico.

wat is factoring

3. Lease

Voor de aanschaf van grote bedrijfsmiddelen biedt lease een mooie oplossing. Er zijn verschillende vormen van lease. Bij sommige vormen wordt jij eigenaar van het product, bij andere vormen huur je het product in feite. Doordat je de uitgave niet in één keer maakt en je dus geen gebruik hoeft te maken van eigen middelen is lease goed te gebruiken in een stapelfinanciering.

4. Business angels

Business angels zijn vermogende personen die vaak veel kennis hebben over het ondernemerschap. Deze personen investeren in je onderneming in ruil voor aandelen in je bedrijf. Vaak deelt een business angel ook zijn kennis en bijvoorbeeld netwerk met je. Een business angel kiest waar hij of zij in wilt investeren en durft in de regel ook vaak wat meer risico te nemen.

5. Microkrediet

Een microkrediet is een kleine lening tot €50.000,- en is een non-bancaire lening. De lening is bedoeld voor ondernemers die net gestart zijn, door willen groeien of bijvoorbeeld willen uitbreiden.

Veelgestelde vragen over stapelfinanciering

+ Waar moet je op letten als je gebruik wilt maken van stapelfinanciering?

Omdat je te maken hebt met verschillende partijen is het belangrijk dat je goed op de hoogte bent van de verschillende voorwaarden en afspraken die je met deze partijen maakt.

+ ls stapelfinanciering duur?

In de regel is stapelfinanciering niet duurder dan een banklening, omdat jij op zoek kan gaan naar de financieringsmix die het beste bij jouw onderneming en dus ook jouw budget past.

+ Hoelang duurt het om stapelfinanciering te regelen?

Omdat je te maken hebt met verschillende financieringen en partijen zal de ene financiering sneller te regelen zijn dan de ander. Factoring is in de meeste gevallen snel te regelen. Vaak is dit al binnen 2 a 3 werkdagen geregeld, maar een banklening kan bijvoorbeeld tot wel enkele weken in beslag nemen om te regelen.

+ Kunnen alle financieringsvormen met elkaar gecombineerd worden?

Nee, niet alles is met elkaar te combineren. Als je gebruik wilt maken van stapelfinanciering is het dus van belang om je goed te laten informeren over de mogelijkheden. Doordat iedere partij zijn of haar eigen voorwaarden hanteert is het belangrijk om ervoor te zorgen dat deze voorwaarden elkaar onderling niet bijten.

Meer weten over alternatieve financieringsvormen?

Er zijn veel vormen van alternatieve financiering op de markt te vinden. Om door het bos de bomen te kunnen zien is het keurmerk ‘erkend MKB financier’ in het leven geroepen. Stichting MKB financiering verstrekt het keurmerk aan financiers die voldoen aan de hoogste eisen. Zo weet je dat als je zaken gaat doen met een financier die het keurmerk draagt je hebt gekozen voor een betrouwbare partij.

Contact Offerte aanvragen