Geld overmaken tussen grote banken kan voortaan altijd binnen vijf seconden, zo vermeldt NU.nl afgelopen dinsdag. Maar op de betaling van je factuur wacht een ondernemer gemiddeld 30 dagen. Hoe komt dit verschil zo groot? Waarom duurt het eigenlijk zolang voordat een factuur betaald wordt?

Laten we bij het begin beginnen. Er zijn namelijk twee soorten redenen die voor een lange betaling voor je factuur kunnen zorgen. De externe redenen heb je zelf niet in de hand en liggen bij je opdrachtgever, maar er zijn ook enkele interne redenen waar je wel zelf invloed op hebt. Om te beginnen bij de externe redenen.

Externe redenen

Er zijn een aantal redenen te bedenken waarom een organisatie een langere betalingstermijn hanteert. Hier volgen een drietal externe redenen:

Extern 1: Er zijn veel goedkeuringen nodig

Vooral bij grote organisaties komt dit veel voor. Een factuur moet door verschillende afdelingen en dus door verschillende personen goedgekeurd worden. Sommige bedrijven regelen dit digitaal. Andere bedrijven regelen het nog wat ouderwetser en daar gaan de papieren facturen nog het kantoor door. In beiden gevallen werkt het vaak zo dat een persoon een aantal dagen nodig heeft om een factuur goed te keuren. Stel dat dit door vijf paar handen heen gaat dan kunnen er zo een aantal weken overheen gaan voordat een factuur uiteindelijk goedgekeurd is. Na goedkeuring moet een factuur nog betaalbaar gesteld worden. Vooral bij grotere organisaties zie je dit gebeuren.

Extern 2: Een lange betalingstermijn is beter voor de liquiditeit

Er zijn ook bedrijven die langere betalingstermijnen hanteren, omdat dit beter uitkomt voor hun liquiditeit. Dit kan als reden hebben dat hun leveranciers ook een lange betalingstermijn hanteren en het bedrijf hierdoor ook gedwongen is een langere betalingstermijn te hanteren.

Extern 3: Je klant stelt geen prioriteit bij betalingen

Je hebt ook klanten die het druk en eigenlijk handen te kort hebben. Dat dit geen reden is om een factuur niet te betalen is betekent voor deze klant vrij weinig. Vaak is deze klant wel in staat om de factuur te betalen, maar is het simpelweg niet zijn prioriteit. Vervelend, want dit zijn klanten die je continu achter de broek moet zitten om ervoor te zorgen dat hij gaat betalen.

Interne redenen

Dan zijn er ook een aantal interne redenen te bedenken. Dit zijn redenen waar je zelf invloed op hebt.

Intern 1: De factuur is niet juist opgesteld

Vraag vooraf hoe je klant de factuur wilt ontvangen. Soms wilt een klant bijvoorbeeld een getekende urenstaat bij de factuur ontvangen of een andere bijlage. Zorg ervoor dat de juiste bijlage bij de factuur gevoegd zijn om vertraging te voorkomen. Lees meer over hoe je een goede factuur opstelt.

Intern 2: De factuur wordt niet goed verzonden

Ga na naar welk e-mailadres je de factuur moet versturen. Jouw contactpersoon hoeft namelijk niet altijd degene te zijn waarnaar je de factuur toestuurt. Door het direct naar de juiste persoon te versturen kan je factuur sneller mee in de betalingsprocedure. Dit voorkomt dat je factuur onnodig lang blijft liggen bij personen die verder ook niets met de factuur kunnen. Daarbij is het ook belangrijk om na te gaan in welk bestand een factuur verstuurd moet worden. Sommige bedrijven nemen bijvoorbeeld enkel PDF facturen in behandeling.

Intern 3: Start op tijd met het debiteurenbeheer

Door op tijd te beginnen met het debiteurenbeheer zorg je ervoor dat je factuur sneller met de betaalronde meegaat. Hoe later je begint, hoe langer het duurt voordat je factuur uiteindelijk betaald gaat worden.

Wil je niet meer wachten op de betalingstermijn van je klant? Dan biedt factoring een antwoord. Door gebruik te maken van factoring worden facturen binnen 24 uur uitbetaald. FreelanceFactoring biedt naast een directe uitbetaling meer voordelen. Wist je bijvoorbeeld dat ook het debiteurenbeheer overgenomen wordt en dat jouw facturen verzekerd zijn tegen het faillissementsrisico? Meer weten? Neem contact met ons op of vraag een vrijblijvende aan:

Contact Offerte aanvragen