Dagelijks spreek ik ondernemers die op zoek zijn naar manieren om hun facturen sneller betaald te krijgen. Niets is zo frustrerend als constant je bankrekening controleren om te zien of je opdrachtgever al op de betaalknop heeft gedrukt.

Als zzp’er ben je na het versturen van de factuur afhankelijk van de betaaltermijn die je opdrachtgever hanteert. Helaas is de betaaltermijn van opdrachtgevers vaak langer dan je zou willen, daarnaast komt het maar al te vaak voor dat opdrachtgevers zich niet aan de afgesproken betaaltermijn houden. Dit is vervelend en kan zorgen voor (tijdelijke) financiële krapte omdat je kosten wel doorlopen.

Praktische tips om je factuur sneller betaald te krijgen

Ondanks dat onderstaande tips voor veel ondernemers “inkoppertjes” lijken, kunnen ze wel bij te dragen om je factuur sneller betaald te krijgen:

  • Zorg voor een nette, overzichtelijke factuur met daarop alle benodigde informatie
  • Informeer bij je opdrachtgever of deze nog specifieke factuureisen heeft, zoals een PO-nummer of contractnummer
  • Onderbouw je factuur met een opdrachtbon, urenstaat of akkoord van de opdrachtgever
  • Hanteer een reële betaaltermijn, een betaaltermijn van 7 dagen is vaak niet haalbaar voor een groot bedrijf.

Ondanks een perfect opgestelde factuur, gaan sommige (vooral grotere) opdrachtgevers nooit sneller betalen. Dit wordt o.a. onderstreept door de ZZP Barometer van oktober 2013 waaruit blijkt dat meer dan 60% van alle zzp’ers wel eens te laat betaald wordt. Sinds kort bieden een aantal bedrijven in Nederland de oplossing om je factuur sneller betaald te krijgen!

Met behulp van factoring je factuur sneller betaald

Sinds een aantal jaar bieden enkele factoringbedrijven een product aan waarbij zzp’ers facturen kunnen laten voorfinancieren (factoren). Door je facturen te laten factoren krijg je als zzp’er altijd direct na het versturen van de factuur uitbetaald. Je bent hierdoor niet langer afhankelijk van de betaaltermijn van je opdrachtgever en kan je focussen op het belangrijkste, namelijk ondernemen. Omdat factoring voor zzp’ers een nieuw product is, is deze vorm van financiering relatief onbekend. Dit is zonde, want voor veel ondernemers kan dit product een interessante oplossing bieden.

Wil je meer informatie over de mogelijkheden die factoring kan bieden? FreelanceFactoring is een factoringbedrijf dat zich focust op factoring voor zzp’ers, freelancers en kleine mkb’ers. Op www.freelancefactoring.com vind je meer informatie over de dienstverlening en kan je vrijblijvend een offerte opvragen. Liever telefonisch contact? Dan kan je ons bereiken op 010-2262185, wij staan je graag te woord!