Tijdens de corona crisis zijn er verschillende steunmaatregelen door de overheid ingevoerd om ondernemers door de crisis heen te helpen. Een van deze steunmaatregelen gaat over de invorderingsrente. In dit artikel vertellen wij je er meer over.

Wat is invorderingsrente?

De Belastingdienst berekent invorderingsrente over aangiftes die te laat betaald worden. Dit doen zij met reden dat zij in deze periode rente mislopen. Dit berekenen zij door aan jou als je te laat bent met het betalen van je aangifte.
Een van de steunmaatregelen van de corona crisis was de tijdelijke verlaging van deze invorderingsrente. Deze rente is tijdens de crisisperiode verlaagd van 4% naar 0,01%.

De invorderingsrente gaat omhoog in 2022

Nu alle steunmaatregelen ten einde lopen loopt ook de verlaging van de invorderingsrente af. Deze rente gaat stapsgewijs omhoog vanaf juli 2022. De verhoging van de invorderingsrente ziet er als volgt uit:

Invorderingsrente

Wanneer start ik met terugbetalen?

Op uiterlijk 1 oktober 2022 moet je starten met het terugbetalen. De uitgestelde belastingschuld moet binnen een periode van maximaal 60 maanden worden afgelost. Hierbij is het belangrijk dat je op de hoogte bent van de verhogingen van de invorderingsrente. Zo weet je wat je te wachten staat aan kosten mocht je gebruik maken een langere periode om de belastingschuld terug te betalen.

Voorkom liquiditeitsproblemen

Kom jij in een financiële uitdaging terecht doordat de belastingschuld per 1 oktober terugbetaald moet worden? Dan is het belangrijk om op voorhand al voor een oplossing te zorgen, zodat je niet per 1 oktober 2022 in de liquiditeitsproblemen terecht komt.

Factoring biedt de oplossing

Factoring is een financieringsvorm waarbij facturen, ongeacht de afgesproken betalingstermijn met je klant, binnen 24 uur betaald worden. Dit betekent dat je direct toegang hebt tot geld wat eigenlijk nog ‘’vast’’ zou zitten in de betalingstermijn. Dit geeft je meer ademruimte om een terugbetaling van de belastingdienst te voldoen.

Benieuwd of factoring jou verder kan helpen? Of meer weten over factoring? Lees hier meer.