Iemand aan wie je nog geld moet betalen

Een crediteur is in juridische termen een schuldeiser, iemand aan wie je geld moet betalen. Zodra jij een factuur stuurt naar je klant of opdrachtgever worden zij een debiteur. En jij bent hun crediteur.

Wat zijn debiteuren en crediteuren?

Debiteuren en crediteuren zijn termen die je als ondernemer vaak voorbij hoort komen. Het is namelijk de basis van de geldstromen binnen het ondernemerschap. Op de balans van een bedrijf werk je dan ook altijd met een debet en credit zijde.

Het verschil tussen crediteuren en debiteuren

Het verschil tussen crediteuren en debiteuren:

 • Crediteuren zijn de bedrijven of personen van wie jij een factuur ontvangt. Met andere woorden de bedrijven of personen die jij moet betalen.
 • Debiteuren zijn de bedrijven of personen die van jou een factuur ontvangen. Oftewel de bedrijven of personen van wie jij geld moet ontvangen.

Zo verbeter je jouw crediteurenadministratie (4 tips)

 • Zorg voor een goed boekhoudsysteem
  Het is belangrijk om een goede basis voor je administratie te creëren. Door gebruik te maken van een goed boekhoudsysteem maak je het jezelf een stuk gemakkelijker. Door het systeem te volgen en het vervolgens goed bij te houden heb je automatisch een goede basisadministratie.
 • Onderhoud contact met je leveranciers
  Het is belangrijk om goed contact te onderhouden met je leveranciers. Dit zorgt ervoor dat jij op hoogte bent over de levering van je producten.
 • Blijf op de hoogte van de betalingstermijnen
  Als je producten inkoopt en verkoopt op factuur is het belangrijk om er rekening mee te houden dat je tussen de periode van inkoop en verkoop een behoorlijke periode moet overbruggen. Hou hier rekening mee als het gaat om de afgesproken betalingstermijnen.
 • Waarborg de liquiditeitspositie van jouw onderneming
  Het is belangrijk om een goede liquiditeitspositie te behouden binnen je onderneming. Een goede liquiditeitspositie zorgt ervoor dat jouw onderneming op een gezonde manier kan blijven doorgroeien.